neděle 8. září 2024

Koupání může způsobit zdravotní potíže na 12 místech v Česku

Kde je voda nevhodná pro koupání? Na 12 místech v republice hrozí nebezpečí.

Rybník Šeberák

Rybník Šeberák
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rybník Šeberák
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Slunečné počasí a vysoké teploty lákají k návštěvě přírodních koupališť, avšak kvalita vody může příjemný zážitek pokazit. Hygienici vydali zákaz koupání ve čtyřech lokalitách a dalších osm lokalit označili jako nevhodné ke koupání.

Zákaz koupání platí na koupališti Šeberák v Praze, na Ředkovském rybníku u Havlíčkova Brodu, na nádrži Sedlice na Vysočině a rybníku Dlouhý u Lanškrouna v Pardubickém kraji. Zákaz koupání na těchto místech byl vyhlášen kvůli nadměrnému výskytu sinic.

Zvýšený výskyt sinic, díky kterému je voda označena jako nevhodná ke koupání, platí na koupališti Džbán v Praze, na rybníku Chmelař u Litoměřic, Velkém rybníku u Karlových Varů, na rybníku Rosnička u Moravské Třebové, na nádrži Plumlov, areálu Pahrbek Napajedla a na Orlíku - ATC Radava a Orlíku - veřejné tábořiště Podolsko. Voda na uvedených místech neodpovídá hygienickým požadavkům a představuje zdravotní riziko, zejména pro děti, těhotné ženy, alergiky a osoby s oslabeným imunitním systémem. Více informací najdete na webových stránkách krajských hygienických stanic a webu koupacivody.cz.

Autor: Šimon Mitro

Související

vodní nádrž Nové mlýny
Domácí

Počasí bude opět lákat k vodě, sinice ale komplikují koupání

2598466689_8e7f2aa167_c
Domácí

Koupání zakázáno! Nově se na seznamu objevuje Máchovo jezero i Orlík

Máchovo jezero
Domácí

Na 12 místech v Česku platí zákaz koupání

rybník
Domácí

Zákaz koupání platí na osmi místech v republice