Korupční situace v Česku se mírně zlepšila, hodnotí Transparency International

Míra korupce se v Česku podle Transparency International mírně zlepšila. Stále však v boji s ní ani z daleka nedosahuje na evropské premianty.

Transparency International

Mapa hodnocení korupce podle Transparency International
Zdroj: Transparency International

  • Mapa hodnocení korupce podle Transparency International
  • Zdroj: Transparency International

Česká republika si polepšila v hodnocení vnímání korupce, které zveřejnila organizace Transparency International (TI). Česko získalo 57 bodů za loňský rok, což je o bod více než v předešlém roce. Přesto se Česko umístilo až za čtyřiceti zeměmi s lepším hodnocením. Kriticky se TI vyjádřila k situaci na Slovensku a v Maďarsku, kde podle organizace existují nedostatky v dodržování zásad právního státu.

Podle TI v Maďarsku pod premiérem Viktorem Orbánem beztrestná korupce stále prosperuje. Slovensko čelí kritice kvůli kontroverzním propouštěním v justiční sféře a legislativním opatřením, která mohou podle TI oslabit zásady právního státu a demokratické stability. Maďarsko získalo hodnocení 42 a Slovensko 54. V Česku organizace zmiňuje dlouhodobou stagnaci v potírání korupce a nedostatek strategických řešení ze strany politických představitelů.

Nejlepších výsledků dosáhly tradičně Dánsko (90 bodů), Finsko (87 bodů) a Nový Zéland (85 bodů), zatímco nejhorší hodnocení si připsaly Sýrie (13 bodů), Venezuela (13 bodů) a Somálsko (11 bodů). Ve zprávě TI také upozornila na zhoršující se situaci v zemích jako Švédsko, Nizozemsko, Island a Británie. Česko spolu s ostatními zeměmi západní Evropy a EU zůstává nejlépe hodnocenou oblastí světa, s hodnocením 65 bodů ze sta.

Autor: Šimon Mitro

Související

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

profimedia-0916258731
Zahraniční Slovensko

Slovenská ministryně zdravotnictví rezignuje kvůli škrtům

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

children_girls_smile_transcarpathia_gypsies_babes-568880
Domácí

Česká republika míří na bruselský kobereček. Kvůli diskriminaci Romů