pátek 5. července 2024

Korunovace Karla III. vyjde na stamiliony korun, přijde i královnin exmanžel

Obří náklady, Harry uklizený v desáté řadě a Camillin exmanžel mezi hosty – tak bude vypadat korunovace krále Karla III., která se odehraje od 6. do 8. května.

hugo_pic

Král Karel III. a královna Camilla.
Zdroj: Buckinghamský palác

  • Král Karel III. a královna Camilla.
  • Zdroj: Buckinghamský palác

Jen samotný korunovační ceremoniál, který budou sledovat dva tisíce hostů, vyjde na závratnou částku. Podle odhadů půjde o sto milionů liber, to je v přepočtu víc než dvě a půl miliardy korun.

Korunovace královny Alžběty v roce 1953 vyšla na polovinu, stála 1,5 milionu liber, to odpovídá současným 50 milionům liber. Tentokrát bude akce nákladnější hlavně kvůli vysokým výdajům na bezpečnost. Televize ale prý za vysílací práva zaplatí víc, než činí náklady. Británie navíc vydělá také na cestovním ruchu, všechny hotely jsou na korunovační víkend beznadějně obsazené.

Na korunovaci přijede syn Karla III., princ Harry, jeho manželka Meghan zůstane doma. Harryho usmíření s královskou rodinou je ale po řadě ostrých výstupů a obvinění vévodů ze Sussexu podle komentátorů nereálné. Harry se tak podle zasedacího pořádku musí spokojit s místem deset řad za ostatními vysoce postavenými členy královské rodiny.

Mezi hosty usedne také Andrew Parker Bowles, bývalý manžel královny choti Camilly. Manžely byli 22 let, brali se v roce 1973, v roce 1995 se rozvedli. Se současným manželem a budoucím korunovaným králem měla Camilla vztah od roku 1971 a nikdy jej nepřerušila. Po smrti princezny Diany se dvojice přiznala veřejnosti a oznámila svatbu.

Související

Britský premiér Rishi Sunak
Zahraniční

Rychlý konec éry konzervativců. Sunak přivezl králi Karlovi III. demisi

53164127530_8b53e0923f_b
Zahraniční

Politická krize ve Velké Británii má nečekané rozuzlení. Předčasné volby

profimedia-0869114633
Zahraniční

Karel III. se vrátil k plnění veřejných povinností

GKupCzcWcAAHvCV
Zahraniční

Karel na libru. Britský král bude teprve druhým monarchou na bankovkách