Korunovace Karla III. bude velkolepá

Korunovace nového britského krále se uskuteční o víkendu 6. a 7. května. Akce začne průvodem, kdy se král s manželkou Camillou vydají z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství.

Král Karel III.

Král Karel III.
Zdroj: ABC News

  • Král Karel III.
  • Zdroj: ABC News

Ve Westminsterském opatství bude také ceremoniál, který povede arcibiskup z Canterbury. Korunu dostane i Camilla a stane se tak oficiálně královnou manželkou. Předpokládá se, že Korunovace se zúčastní rodina Karla III., není ale jasné, zda pozvání dostane i jeho mladší syn Harry s manželkou Meghan.

Korunovační oběd bude ctít více než tisíciletou tradici korunovací britských a anglických panovníků. Pak zamíří král Karel III. s královnou manželkou Camillou a rodinou zpět do Buckinghamského paláce opět v procesí. V průvodu zároveň půjdou i představitelé všech států Commonwealthu. Den zakončí král Karel III. s rodinou pozdravem veřejnosti z balkonu Buckinghamského paláce.

Hlavní část oslav se odehraje o den později. Ve Windsoru se uskuteční koncert, na kterém vystoupí známé hudební a taneční hvězdy. Jeho součástí se stane světelná show. Na programu je také Velký korunovační oběd charity Eden’s Mission, kterou královský pár podporuje.

Související

brian-may-nhq201812310026-cae857-1024
Hudba

Brian May prodělal mrtvici. Na kytaru ale podle svých slov hrát může

Britský premiér Rishi Sunak
Zahraniční

Rychlý konec éry konzervativců. Sunak přivezl králi Karlovi III. demisi

53164127530_8b53e0923f_b
Zahraniční

Politická krize ve Velké Británii má nečekané rozuzlení. Předčasné volby

profimedia-0869114633
Zahraniční

Karel III. se vrátil k plnění veřejných povinností