„V České republice je systém veterinárního dohledu nad bezpečností potravin velmi důkladný. Navíc nikdy se nepotvrdil přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů,“ vysvětlil Minutovým zprávám mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.
Přestože se subtyp vysoce patogenní chřipky H5N1 považuje za potenciálně rizikový i pro člověka, onemocnění touto chorobou u lidí způsobuje výlučně přímý styk člověka s nakaženými ptáky. V České republice se přenos na člověka nikdy nepotvrdil.
„Opatření v oblasti bezpečnosti potravin minimalizují riziko, aby se do potravinového řetězce dostalo maso a vejce od jiných než zdravých zvířat. Důsledný veterinární dozor začíná v chovech drůbeže a pokračuje ve všech fázích od zpracování až po dodání ke konečnému zákazníkovi. Nikde ve světě nebyl potvrzen přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Ministerstvo doporučuje, aby lidé dodržovali správné postupy, maso dostatečně tepelně upravovali a pamatovali i na základní pravidla hygieny.