neděle 16. listopadu 2025

Konzumace drůbežího masa a vajec není nebezpečná

V souvislosti s přibýváním ohnisek ptačí chřipky roste i strach lidí z přenosu choroby na člověka. Někteří se dokonce obávají konzumovat drůbeží maso či vajec. Obavy ale nejsou podle Ministerstva zemědělství namístě.

Drůbež

Drůbeží maso
Zdroj: pixabay.com

  • Drůbeží maso
  • Zdroj: pixabay.com

„V České republice je systém veterinárního dohledu nad bezpečností potravin velmi důkladný. Navíc nikdy se nepotvrdil přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů,“ vysvětlil Minutovým zprávám mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Přestože se subtyp vysoce patogenní chřipky H5N1 považuje za potenciálně rizikový i pro člověka, onemocnění touto chorobou u lidí způsobuje výlučně přímý styk člověka s nakaženými ptáky. V České republice se přenos na člověka nikdy nepotvrdil.

„Opatření v oblasti bezpečnosti potravin minimalizují riziko, aby se do potravinového řetězce dostalo maso a vejce od jiných než zdravých zvířat. Důsledný veterinární dozor začíná v chovech drůbeže a pokračuje ve všech fázích od zpracování až po dodání ke konečnému zákazníkovi. Nikde ve světě nebyl potvrzen přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministerstvo doporučuje, aby lidé dodržovali správné postupy, maso dostatečně tepelně upravovali a pamatovali i na základní pravidla hygieny.

Související

Mirounga_leonina_male
Zahraniční

Populace rypouše sloního se rapidně zmenšila. Savce zasáhla ptačí chřipka

ptačí chřipka
Domácí

Další ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu. Vybít se musí desítky tisíc zvířat

free-photo-of-priroda-ptak-zvire-farma
Domácí

Strašák ptačí chřipky je zpět. Na Třebíčsku musí vybít 20 tisíc kachen

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

Ptačí chřipka znovu hrozí pandemií