čtvrtek 5. června 2025

Konzumace cukru v těhotenství souvisí s budoucími nemocemi dítěte

To, že není zdravé jíst přebytečné množství cukrů, je všem jasné. Vědci nyní přichází s teorií, která říká, že cukr by neměly konzumovat nejen malé děti, ale snížit jeho konzumaci by měly i těhotné ženy ihned po početí.

cukr

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Podle oborníků snížení konzumace cukru v prvních tisíci dnech života dítěte, a to už od embryonální fáze, dokáže snížit riziko nejrůznějších chronických nemocí nejen v dětském věku, ale i jejich predispozici v dospělosti.

Tým britských vědců toto tvrzení dokládá analýzou zdravotních záznamů u dětí počatých a narozených v období druhé světové války, kdy byly v zemi potraviny na příděl, mezi nimi i cukr, a porovnává je s těmi z období, kdy byly potraviny volně dostupné. Po skončení přídělového období, kdy konzumace cukru průměrně stoupla mezi obyvateli na dvakrát větší množství, našli vědci v záznamech u dětí počatých a narozených v této době o třicet procent víc případů budoucí obezity, větší míru cukrovky, ale také vysokého krevního tlaku. Podle odborníků vede také konzumace velkého množství cukru v těhotenství v budoucím životě potomka k celoživotní preferenci sladkých pokrmů.

Autor: Zuzana Beranová

Související

cukr
Domácí

Evropští zemědělci se bouří. Prosazují zpřísnění podmínek pro Ukrajinu

školka
Domácí Školství

Česko zavádí nový systém pro kontrolu kvality předškolního vzdělávání

focení dítěte
Domácí

Sdílením nevinných fotek můžete dítěti ublížit, varuje policie

5592227175_0b0fa3eaae_c
Zahraniční Drogy

Nizozemí stahuje z prodeje nebezpečné Haribo želé, bylo v něm THC