Konzumace cukru v těhotenství souvisí s budoucími nemocemi dítěte

To, že není zdravé jíst přebytečné množství cukrů, je všem jasné. Vědci nyní přichází s teorií, která říká, že cukr by neměly konzumovat nejen malé děti, ale snížit jeho konzumaci by měly i těhotné ženy ihned po početí.

cukr

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Podle oborníků snížení konzumace cukru v prvních tisíci dnech života dítěte, a to už od embryonální fáze, dokáže snížit riziko nejrůznějších chronických nemocí nejen v dětském věku, ale i jejich predispozici v dospělosti.

Tým britských vědců toto tvrzení dokládá analýzou zdravotních záznamů u dětí počatých a narozených v období druhé světové války, kdy byly v zemi potraviny na příděl, mezi nimi i cukr, a porovnává je s těmi z období, kdy byly potraviny volně dostupné. Po skončení přídělového období, kdy konzumace cukru průměrně stoupla mezi obyvateli na dvakrát větší množství, našli vědci v záznamech u dětí počatých a narozených v této době o třicet procent víc případů budoucí obezity, větší míru cukrovky, ale také vysokého krevního tlaku. Podle odborníků vede také konzumace velkého množství cukru v těhotenství v budoucím životě potomka k celoživotní preferenci sladkých pokrmů.

Autor: Zuzana Beranová

Související

surgery_donor_transplantation-840937
Domácí

Srdce může utrpět šok, čeští lékaři zkoumají, jak zabránit úmrtím

sladkosti
Světové dny Jídlo

Den sladkostí

portrait-elderly-person-old-wrinkled-face-woman
Zdraví Zajímavosti

Proces stárnutí není plynulý, lidé nejvíce stárnou po čtyřicítce a kolem šedesátin

počítač
Zahraniční Technologie

Evropská unie řeší ověřování věku na internetu