neděle 29. září 2024

Kontroly dovezených obilovin z Ukrajiny neprokázaly nebezpečné látky

Intenzivní kontroly dovezených obilovin z Ukrajiny neodhalily žádné nebezpečné látky.

obilí

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Přestože je Česká republika v produkci obilovin plně soběstačná a velkou část produkce vyváží, tak se stejně do Česka část obilovin ze zahraničí dováží. Aktuálně se potravinářské kontroly soustředí především na dovezené obiloviny a dalších zemědělské komodity z Ukrajiny. Intenzivní laboratorní testy dosud neprokázaly v žádném vzorku ukrajinských obilovin přítomnost zakázaných látek.

Před necelými dvěma týdny jsem rozhodl o intenzivnějších kontrolách dovozu především obilovin z Ukrajiny, a to jak pro krmné, tak potravinářské účely. Zásadní je pro mě ochrana zdraví spotřebitelů, kontroly obilovin určených pro potravinářské účely jsou proto velmi detailní,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

V případě potvrzení jakéhokoliv nevyhovujícího vzorku budeme okamžitě informovat veřejnost a přijmeme další opatření. Je také důležité, aby obilí z Ukrajiny primárně směřovalo do zemí mimo EU. Naším společným evropským úkolem je zajistit, aby se toto obilí dostalo do zemí, kde jej nutně potřebují a současně nekončilo na evropském trhu. O to jsme usilovali i během našeho loňské předsednictví v Radě EU,“ uvedl Nekula.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

profimedia-0837012156
Zahraniční

Rumunští zemědělci a dopravci protestují proti daním. Blokují přechody s Ukrajinou

GDL4PaYWEAAsVVW
Zahraniční

Polští zemědělci dostanou dotace. Přestali blokovat hranice s Ukrajinou

F-TM_MnXkAAdFhG
Zahraniční

Rusko začalo stavět novou železnici. Vede na Krym přes okupovaná území

pšenice
Domácí

Méně kvalitní mouka a pečivo. Čeští zemědělci varují před pšenicí z Ukrajiny