pondělí 16. září 2024

Kongo a další africké země by měly začít s vakcinací proti mpox

Mpox se šíří Afrikou. Brzy by v nejpostiženějších regionech měla být zahájena vakcinace.

profimedia-0900213767

Léčba mpox v nemocnici v Kongu (20. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Léčba mpox v nemocnici v Kongu (20. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Vypuknutí viru mpox v Demokratické republice Kongo a sousedních zemích přinutilo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) znovu vyhlásit globální zdravotní pohotovost. V Africe by měla být brzy zahájena vakcinace.

WHO minulý týden opětovně vyhlásila globální zdravotní pohotovost kvůli šíření viru mpox, nemoci dříve známé jako opičí neštovice. Epidemie v Demokratické republice Kongo se totiž rozšířila do okolních států a během týdne bylo hlášeno přes 1 400 nových případů. Celkový počet nakažených v 12 afrických zemích od začátku roku dosáhl téměř 19 tisíc.

Africká unie a její zdravotnická agentura Africa CDC se nyní připravují na spuštění vakcinace. Podle generálního ředitele Africa CDC Jeana Kaseyi by měly první dávky dorazit do Konga a dalších zemí už příští týden. „Chceme zajistit, že logistika a skladování budou v pořádku, aby bylo očkování bezpečné a efektivní,“ uvedl Kaseya.

Vývoj epidemie je znepokojivý – počet případů je více než dvojnásobný oproti loňskému roku. Kromě toho Afrika čelí několika různým kmenům viru současně. Mpox, který způsobuje hnisavé léze a příznaky podobné chřipce, je většinou mírný, ale v některých případech může být smrtelný.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXYvp0UWUAAEC08
Zahraniční

Vězni utíkali z věznice v Kongu. Při útěku hromadně znásilňovali delikventky

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven