pátek 4. října 2024

Konflikt na Haiti se zhoršuje. Dominikánská republika uprchlíky odmítá

Dominikánská republika migranty z Haiti na svém území nechce. Navzdory výzvám OSN o přijímání uprchlíků z válkou zbídačelé země.

haitian-citizens-crowd-a-ship-near-a-port-in-haiti-jan-16-after-earthquake-98dab8-1024

Hromadný exodus z Haiti.
Zdroj: Picryl

  • Hromadný exodus z Haiti.
  • Zdroj: Picryl

Až 10 tisíc běženců týdně, kteří se z válkou zmítaného Haiti pokoušejí dostat za hranice, chce Dominikánská republika dostat zpět do jejich domoviny. Činí tak i navzdory prosbám OSN, aby obyvatelům boji zmítaného státu poskytly dočasný azyl. „Jsme nuceni jednat rozhodně,“ uvedl Homero Figueroa, mluvčí prezidenta Dominikánské republiky, která společně se sousedním Haiti sdílí karibský ostrov Hispaniola.

Dominikánská republika také oznámila, že ve velkém posílí hraniční kontroly a to i pomocí dronů a vybuduje nové záchytné tábory, odkud bude Haiťany vracet zpět. Je tedy zřejmé, že Santo Domingo nevyhoví žádosti OSN, která kromě Dominikánské republiky oslovila například i Spojené státy, ohledně přijímání uprchlíků z Haiti, kde kvůli válce zločineckých gangů a tamní armády, vypukl hladomor, který ohrožuje téměř polovinu z 11 milionů obyvatel.

Už loni Dominikánská republika uzavřela hraniční přechody z důvodu konfliktu o kanál, který se na Haiti staví u společné řeky. V roce 2022 začala stavět hraniční zeď.

Autor: Jan Skala

Související

stárnutí
Domácí

Naděje na dožití v Česku roste

rozvod
Domácí

Svatba je pro Čechy čím dál menší terno, počty rozvodů však stále rostou

3861152799_68da22d67e_c
Domácí

Česká republika vymírá. Počtu obyvatel už nepomáhá ani migrace

profimedia-0791109327
Zahraniční

Afričtí migranti jako hrozba pro Evropu. V Maroku jich zastavili tři tisíce