pondělí 8. července 2024

Koněvova ulice zmizí z Prahy

Od října už na mapách Koněvovu ulici nenajdeme. Nově se bude jmenovat Hartigova.

Fy-TCibXwAAd3tV

Koněvova ulice.
Zdroj: Twitter

  • Koněvova ulice.
  • Zdroj: Twitter

Rozhodli o tom pražští radní na svém dnešním jednání a potvrdili tak loňské rozhodnutí zastupitelů třetí městské části. Nové jméno ulice získá podle prvního žižkovského starosty Hartiga. Karel Hartig byl český stavitel, vlastenec a propagátor husitství, starosta Královských Vinohrad před jejich rozdělením a první starosta Žižkova.

Karel_Hartig_(1833-1905)

Zastupitelstvo už v roce 2019 řešilo petici, ve které obyvatelé žádali o přejmenování ulice po Marii Terezii. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu hlasy prosazující přejmenování výrazně zesílily.

V roce 2021 pobouřilo Rusy odstranění Koněvovy sochy z náměstí v Bubenči. V květnu zase zastupitelé odebrali Koněvovi čestné občanství.

Praha také nedávno v souvislosti s nynější válkou na Ukrajině přejmenovala část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6 na Ukrajinských hrdinů.

Kdo byl Koněv?

Ruský vojevůdce a sovětský maršál Ivan Stěpanovič Koněv, hrdina SSSR velel vojskům Rudé armády na východní frontě, která osvobodila od okupace německými nacisty velkou část východní Evropy. Také se podílel na karpatsko-dukelské operaci v roce 1944 a na osvobození německého koncentračního tábora Osvětim.

Vojska maršála Koněva se v dubnu 1945 účastnila dobytí Berlína. V pražské ofenzívě pak osvobodila severní, střední a východní Čechy a jako první spojenecká armáda se dostala v květnu 1945 do Prahy, ve které navzdory kapitulaci zuřily intenzivní boje.

Za maďarského povstání na podzim roku 1956, kdy ozbrojenci zabili okolo 350 sovětských vojáků a 50 rodinných příslušníků, jako velitel krvavě potlačil povstání, zůstalo za ním 2 652 mrtvých a 19 226 zraněných civilistů, sovětských vojáků, maďarských komunistů i antikomunistických povstalců.

Související

dělníci
Domácí

Loni došlo k téměř 36 tisícům pracovních úrazů. 74 zaměstnanců zemřelo

GR4LZEkbQAA2JbV
Krimi

Narkoman se poléval benzínem a vzýval Alláhu, druhý chtěl skákat ze střechy

Dejvicke_divadlo
Domácí

Připravuje se rekonstrukce Dejvického divadla. Scéna se musí odstěhovat

FB_IMG_1719395279621
Domácí

Kolem Václava pojedou tramvaje za tři roky. Praha spustila miliardovou akci