neděle 30. června 2024

Konec zneužívání: Praha chce zakázat žebrotu a vystupování se zvířaty

Konec žebrání se zvířaty? Je to možné. Novely dvou vyhlášek, které hlavní město připravuje, mají zakázat nejenom žebrání se zvířaty, ale také pouliční vystupování s nimi.

ElULJTrXEAARyT7

Žebrák se psem na Karlově mostě v Praze.
Zdroj: X

  • Žebrák se psem na Karlově mostě v Praze.
  • Zdroj: X

Lidé, kteří žebrají nebo vystupují na veřejných prostranstvích se zvířaty, to podle zastupitelů Prahy dělají proto, aby přilákali pozornost a vzbuzovali v lidech lítost. Nic není efektivnějšího než pouliční umělec hrající na housle nebo harmoniku a vedle něj ležící pes se smutnýma očima. Takový obrázek už ale možná Pražané v budoucnu neuvidí.

Novely se týkají žebrání a pouličního vystupování a chtějí v obou případech zakázat přítomnost zvířat. Jenže zákon mluví jinak. Pouliční umělci svou činnost provozovat můžou. „Platný zákon dává možnost provádět veřejné vystoupení se zvířaty a jejich pořadateli ukládá pouze povinnost to oznámit příslušnému úřadu a Krajské veterinární správě,“ upozornila Terezie Radoměřská, starostka Prahy 1, podle které tak není jasné, zda v případě, kdy žebrák oznámí úřadům veřejné vystoupení, si tak přítomnost zvířete nezlegalizuje.

Navíc podle občanského zákoníku zvíře není věc, a tak ho není možné odebrat kvůli protiprávnímu jednání a je tedy otázkou, co by se s ním stalo. Z těchto důvodů Praha 1 požádala magistrát o vyjasnění připomínek.

Lidé s novelou vyhlášky většinou souhlasí a už sepsali i petici na podporu zákazu žebrání se zvířaty. Někteří doufají, že tím inspirují i další města. Zatímco veřejnost chce zabránit týrání zvířat, pražský magistrát má k zákazu žebrání se zvířaty jiný důvod, a to bezpečnost kolemjdoucích.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

GEL3cz8X0AAKZ-P
Domácí

Migrace v praxi. Počet cizinců v Praze se zvýšil za 20 let skoro o 300 tisíc

c04721b2-bacb-4dd4-a7dd-2b11ff9e8bd0
Domácí

Praha si posvítí na zahrádky. Jejich nekontrolovatelný rozpuk je minulostí

35300526_1830164603694207_3529905248304889856_n
Domácí

Letňany se připravují na porci koncertů. Plánují omezení a vydávají vjezdové karty

eDoklady
Domácí eDoklady

Prokazování pomocí občanky v mobilu umožní Praha na vybraných úřadech