Konec tradicím. Ve slavné karlovarské porcelánce se budou vyrábět katalyzátory

Výroba porcelánu v karlovarské Staré Roli měla tradici dlouhou přes 200 let. Nyní se v opuštěné továrně začnou vyrábět katalyzátory.

EQfsm1

V porcelánce ve Staré Roli se budou vyrábět katalyzátory.
Zdroj: firmy.cz

  • V porcelánce ve Staré Roli se budou vyrábět katalyzátory.
  • Zdroj: firmy.cz

Poté, co před šesti lety definitivně skončila výroba porcelánu v karlovarské části Stará Role, zel areál tamní kdysi velmi slavné porcelánky Moritz Zdekauer prázdnotou. To se ale nyní mění, protože do prostor staré továrny se stěhuje česká firma KV Catalysts, která tam začíná vyrábět moderní katalyzátory. Ty se uplatňují například v energetice při výrobě ekologičtějších paliv. Noví majitelé rovněž ohlásili, že hodlají vytvořit dvě stě nových pracovních míst.

Katalyzátory, které se budou v Karlových Varech vyrábět, mají výhodu v tom, že urychlují chemické reakce a snižují energetickou náročnost při výrobě paliv i emise škodlivých plynů. Zmíněné katalyzátory jsou také velmi důležité v transformaci energetiky při procesech přeměny elektřiny na vodík, syntetické plyny nebo chemické sloučeniny.

Porcelán se v Karlových Varech vyráběl od roku 1810, kdy továrnu založil česko-německý podnikatel a bankéř Moritz Zdekauer. K ukončení výroby došlo v roce 2018, kdy se firmě nevyplatila přílišná orientace na ruský trh.

Autor: Jan Skala

Související

GX0NmTRXIAA-JWa
Domácí

Autobus v Karlových Varech spadl do kolejiště. Záchranáři ošetřují zraněné

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech

profimedia-0897964296
Domácí Česká politika

ANO ukončilo koalici se SPOLU v Karlových Varech kvůli obvinění radního

profimedia-0899208580
Domácí

V Karlových Varech začala demolice pivovaru. Vyrostou zde nové byty