Kvalita stravování v nemocnicích, školách a sociálních zařízeních má zásadní dopad na zdraví a rekonvalescenci. Jak ale zajistit, aby instituce nakupovaly čerstvé a kvalitní potraviny transparentně a efektivně? Odpověď nabídl odborný seminář v Brně, kde se diskutovalo o využívání dynamického nákupního systému (DNS).
Pod záštitou Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu se setkali odborníci na veřejné zakázky a dodavatelé potravin. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zdůraznil, že kvalitní strava není luxus, ale základ péče o pacienty. Připomněl, že resort už vydal metodiku pro nákupy nemocničního stravování a připravuje projekt na jeho další zlepšení.
Hlavní hygienička Barbora Macková představila pokroky v institucionálním stravování. Upozornila na metodiku dietní stravy, testování nového složení školních jídelníčků a praktické kurzy pro kuchaře. Podle ní je klíčové, aby se nemocnice i školy řídily jednotnými a odborně podloženými pravidly.
Seminář přinesl konkrétní příklady dobré praxe a moderních digitálních nástrojů. DNS umožňuje nemocnicím nakupovat potraviny nejen podle ceny, ale i výživové hodnoty a udržitelných kritérií. Transparentní zakázky šetří čas i peníze a zajišťují kvalitnější suroviny.
Podle generálního ředitele makro ČR Jiřího Nehasila je firma připravena nemocnicím pomoci s modernizací nákupního systému a školením personálu. „Dnes už neplatí, že nemocniční strava musí být nevýrazná a nekvalitní. Máme nástroje, jak nakupovat kvalitněji. Je jen na nás, jak je využijeme,“ shodli se účastníci semináře. Zlepšení nemocniční stravy tak může být realitou.