sobota 27. dubna 2024

Konec dieselových aut. Volvo vyrobilo poslední kus s naftovým motorem

I když poptávka po elektromobilech klesá, švédská automobilka Volvo chce v budoucnu vyrábět pouze tento typ aut. Nyní už definitivně skončila s dieselovými motory.

GJvLCReX0AArqYy

Historicky poslední dieselový kus automobilky Volvo.
Zdroj: X

  • Historicky poslední dieselový kus automobilky Volvo.
  • Zdroj: X

Budoucnost je v elektromobilitě, hlásá renomovaná švédská automobilka Volvo, navzdory tomu, že trh s tímto druhem vozidel nezaznamenává celosvětově ani celoevropsky valný úspěch a zákazníci dávají v drtivé většině přednost autům se spalovacími motory. Aby svůj trend Volvo podpořilo, přišlo s prohlášením, že tento týden ukončilo posledním kusem SUV modelu XC90 výrobu vozů s dieselovým motorem. Od roku 2030 se chce už výhradně věnovat elektromobilitě.

Volvo je v tomto směru průkopníkem, ač výrobu benzinových motorů podrží až do zmíněného roku 2030. Jiné automobilky totiž podobné cíle zatím nezveřejnily. Naopak Mercedes či Audi jdou opačným směrem, když oznámily omezení výroby elektromobilů v souvislosti s klesající poptávkou.

Volvo výrobu aut s dieselovými motory utlumovalo už od roku 2017, kdy se zavázalo k přechodu k elektromobilitě. V minulém desetiletí představoval prodej dieselových vozů polovinu celkového prodeje společnosti, loni měla tato auta pouze 14procentí podíl na hospodářském výsledku společnosti.

Autor: Jan Skala

Související

Coal-mining-in-Australia_1
Domácí

Továrna na zpracování lithia na Teplicku nebude. Vyroste kousek od Kadaně

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil

čínský elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Čínské elektromobily se derou na evropský trh

Bez názvu
Zahraniční

Ferrari na baterky. Automobilka brzy uvede na trh nový model