čtvrtek 19. září 2024

Konec cigaret v Česku? Možná už za deset let

Klasické cigarety nahradí bezdýmné produkty, jejich obliba mezi kuřáky prudce roste.

cigareta

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Koupit si v trafice krabičku cigaret bude možná v nepříliš vzdálené budoucnosti nemožné. Tabákové koncerny se shodují na tom, že už během nadcházejících deseti až dvanácti let vytlačí klasické cigarety jejich náhražky v podobě e-cigaret fungujících na bázi zahřívání tabáku, tekutých nikotinových patron nebo žvýkacích nikotinových sáčků.

Kouření je přitom v Česku na ústupu už od konce devadesátých let. Zatímco na přelomu milénia si alespoň jednu cigaretu denně dopřálo šest lidí z deseti, v loňském roce už podíl každodenních kuřáků v populaci činil už jen zhruba 18 procent.

Na úbytku kuřáků se podepisuje nejen stále rostoucí cena cigaret. Zatímco v roce 1995 stálo balení nejprodávanějších cigaret Marlboro kolem třiceti korun, v roce 2014 už to bylo třikrát tolik a do dnešního dne se jejich cena vyšplhala na 144 korun za krabičku. Poklesy tržeb zaznamenaly tabákové koncerny i na konci května 2017, kdy vstoupil v platnost zákon zakazující kouření v restauracích, barech a diskotékách.

Podle generální ředitelky Philip Morris pro Česko Andrey Gontkovičové si náhražky klasických cigaret, které tabák pouze zahřívají, získaly důvěru už více než půl milionu uživatelů a 70 procent z nich dokonce přestalo klasické cigarety kouřit úplně. Jejich užíváním totiž nedochází ke spalování papíru a tabáku, takže řada škodlivých látek, které produkují běžné cigarety, vůbec nevzniká.

Potěšující zprávou je určitě i výrazný úbytek kuřáků mezi teenagery. Zatímco ještě koncem minulého století bylo „cool“ zmizet za školou s cigaretou v koutku úst, dnes dávají mladí uživatelé nikotinu jednoznačně přednost žvýkacím sáčkům. Ty tabák neobsahují vůbec a podle dostupných studií jsou rizika jejich užívání ve srovnání s kouřením klasických cigaret minimální.

Některé země se přitom rozhodly skoncovat s cigaretami nadobro. Například na Novém Zélandu už si legálně nezakouří nikdo, kdo se narodil po prvním lednu 2009. Pokud bude současný protikuřácký trend pokračovat stejným tempem i nadále, zmizí podle odborníků klasické cigarety ze světa zhruba v roce 2050.

Autor: KL

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

Smoke_(34942422652)
Zahraniční

Británie vytáhne do boje proti kuřákům. Chce zakázat kouření i na zahrádkách

mladiství alkohol
Domácí Alkohol

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým

kouření
Domácí

Nájemníci ve Zlíně si už na balkónech nezapálí. Zakažte i bramboráky, žádají lidé