sobota 1. června 2024

Konec aut na naftu a benzin je tady

Je rozhodnuto. Ministři členských států Evropské unie potvrdili konec automobilů se spalovacími motory k roku 2035. Tento krok má výrazně pomoci ke zlepšení životního prostředí ve státech EU.

výfuk

Protestovala jen hrstka aktivistů.
Zdroj: facebook.com

  • Protestovala jen hrstka aktivistů.
  • Zdroj: facebook.com

Jezdit na naftu či benzin bude stále obtížnější. Ministři pro energetiku členských států Evropské unie schválili normu, která od roku 2035 značně omezí prodej aut se spalovacími motory. Pokud by se tak nestalo, nebudou moci členské země plnit závazky, které se týkají dosažení klimatické neutrality v roce 2050. Proti této normě se ohradilo Polsko a Itálie, ostatní země je ale přehlasovaly.

Od roku 2035 by tedy z výrobních linek měla sjíždět elektromobily nebo auta, která budou jezdit na syntetická e-paliva, která se nevyrábí z ropy. Ty využívají energie z obnovitelných zdrojů, takzvaného zeleného vodíku, což je palivo, které odborníci považují za uhlíkově neutrální. Automobilky budou muset do budoucna investovat vysoké sumy do změny výroby.

Nová norma Evropské unie také mluví o tom, že by členské státy měly snížit do konce tohoto desetiletí produkci zplodin o více než padesát procent oproti roku 2021. Doprava v zemích Evropské unie je producentem čtvrtiny všech emisí vypouštěných do ovzduší.

Autor: Jan Skala

Související

Green Deal
Zahraniční Klimatické změny

Green Deal funguje, tvrdí studie

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky