čtvrtek 2. května 2024

Koncesionářský poplatek vzroste. Nově se bude platit i z mobilu a počítače

Za příjem veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu se bude platit více. A nově se poplatek dotkne i těch, kteří nemají televizi.

Kavčí_hory_ČT_vstup_1

Za příjme České televize se poplatek zvýší o 25 korun.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Za příjme České televize se poplatek zvýší o 25 korun.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

I lidé, kteří nevlastní televizi, budou od roku 2025 platit koncesionářské poplatky. Tak zní návrh mediální novely, který předložila vládní koalice. Rozhodnutí oznámil ministr kultury Martin Baxa (ODS). Poplatek budou muset platit všichni, kteří vlastní zařízení, na němž se dá přijímat vysílání veřejnoprávních médií, tedy České televize a Českého rozhlasu. Počet poplatníků se tímto novým nařízením zvýší o více než 200 tisíc. Tím se České televizi zvýší příjem o zhruba 1,4 miliardy korun a Českému rozhlasu o 600 milionů.

Návrh novely také počítá se zvýšením měsíčního poplatku. Ten u České televize bude činit 160 korun, což je o 25 korun více než dosud, a u Českého rozhlasu vzroste o 10 korun na konečnou měsíční částku 55 korun. Vláda zvýšení odůvodňuje skutečností, že televizní poplatek je na stejné výši už 15 let a ten rozhlasový dokonce o tři roky déle. Jeho reálná hodnota je prý dnes zhruba poloviční.

Přestože rozhodnutí kritizují vedení komerčních televizních a rozhlasových stanic, faktem zůstává, že veřejnoprávní média mají omezené příjmy z reklam.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

profimedia-0867817360
Domácí

Podcenila jsem komunikaci, uvedla odstupující ministryně Langšádlová