Termín a komplikovaný volební systém do komunálu

Zářijové komunální volby jsou obestřeny složitým volebním systémem.

volební urna

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Volby do obecních zastupitelstev se uskuteční v pátek 23. září od 14 do 22 hodin a v sobotu 24. září od 8 do 14 hodin. Komunální volby mají složitý volební systém, ve kterém by se nejeden český volič mohl ztratit.

Místo obvyklých kroužků, které se využívají např. při hlasování do Sněmovny, se křížkuje. Volič si může vybrat mezi křížkováním celé volební strany nebo dát hlas jednotlivým kandidátům. Obě tyto možnosti lze navíc kombinovat. Volič má tolik hlasů, kolik je členů daného zastupitelstva v jeho obvodě. V případě, že zakřížkuje více kandidátů, je jeho hlasování neplatné. Pokud přidělí křížek straně a zároveň jejím kandidátům, hlas je platný pouze pro danou stranu. Preferenční hlasy se v takovém případě nepočítají.

Volič může zakřížkovat jednu volební stranu a další křížky udělit kandidátům jiných stran. V tomto případě se odečítá počet hlasů daný jiným kandidátům než zvolené straně, a to od konce kandidátky. Kupříkladu, pokud volič zakřížkuje stranu, jež má na kandidátní listině 20 kandidátů, a k tomu zakřížkuje i 5 kandidátů z jiné strany, tak získá strana pouze 15 hlasů namísto 20.

Když volič chce, aby určitá volební strana získala mandát, musí se smířit s pořadím členů na kandidátce. Zvolením celé strany jí totiž předá všechny své hlasy. Pokud však chce podpořit pouze určitého kandidáta, jeho výběrem dané straně předává jediný hlas a výběrem dalších kandidátů z jiných stran této původní straně ztěžuje zisk mandátu.

Pokud volič chce podpořit jednu stranu a nelpí na kandidátech jiných stran, tak je nejjednodušší zakřížkovat pouze jednu celou stranu. Tím zajistí, že jeho všechny hlasy dostane jedno konkrétní politické uskupení.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0912691108
Domácí

V 11 obcích Česka se konají volby. Lidé si volí nové zastupitelstvo

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

profimedia-0901579481
Domácí Česká politika

Fiala navrhne Kulhánka jako nového ministra pro místní rozvoj

profimedia-0915901071
Domácí

Jurečka půjde proti Výbornému. Chce obhájit post šéfa lidovců