pátek 18. října 2024

Komise proti Orbánovi. Boj EU proti Maďarsku rozhodně nekončí

Evropská komise spustila boj proti maďarskému předsednictví Evropské unie. Na jednání do Budapešti už bude posílat pouze obyčejné úředníky.

48300816421_6b70039e14_b

Evropská komise s předsedkyní Ursulou von der Leyen bojuje proti maďarskému předsednictví.
Zdroj: Flickr

  • Evropská komise s předsedkyní Ursulou von der Leyen bojuje proti maďarskému předsednictví.
  • Zdroj: Flickr

Tradiční návštěva eurokomisařů v předsednické zemi Evropské unie se během druhé poloviny letošního roku neuskuteční. Jde však jen o vrchol ledovce problém§, které nyní zmítají touto organizací, které nyní předsedá její enfant terrible, Maďarsko. Tamní politici už rozhodnutí komisařů odsoudili, stejně jako prohlášení vedení Evropské komise, která se rozhodla bojkotovat jednání unijních ministrů tím, že během maďarského předsednictví bude na takové akce posílat jen obyčejné úředníky.

Komisi se jednak nelíbí, že neformální jednání Maďarsko stahuje do svého hlavního města Budapešti, místo toho, aby se konala v každé členské zemi, ale zejména jsou jí proti srsti aktivitu tamního premiéra Viktora Orbána, který v minulých dnech, bez požehnání unijních úřadu odjel na jednání do Moskvy, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem i do Pekingu, kde naopak jednal s čínským prezidentem a šéfem tamní kominustické strany Si Ťin-pchingem.

Na poslední zasedání ministrů zodpovědných za vnitřní trh a průmysl v Budapešti dorazilo pouze sedm ministrů unijních zemí. K blokádě se připojila i Česká republika, kterou na jednání zastupoval vrchní ředitel sekce Evropské unie a zahraničního obchodu ministerstva průmyslu David Müller.

Autor: Jan Skala

Související

Amsterdam
Zahraniční Klimatické změny

Evropa čelí krizi vody. Dvě třetiny vodních ploch jsou znečištěny

profimedia-0921767124
Zahraniční

Itálie začala vozit migranty do Albánie. První loď už dorazila k jejím břehům

45835181021_c405e02af5_b (1)
Zahraniční

Putin pravděpodobně vyrazí do Brazílie na G20. Zatkne jej tamní policie?

Evropský parlament
Zahraniční

Česko s dalšími státy blokuje návrh na kontrolu zpráv kvůli dětské pornografii