Komentátor Lineker se po kritice vlády vrací na obrazovky

Tvář sportovního vysílání britské BBC Gary Lineker musel kvůli přirovnání politice vlády k nacistickým praktikám dočasně odejít z vysílání. Nyní je ale zpět.

_128959062_d17a7c74f17f1e89016336e8e85ba2489dbc015e

Gary Lineker
Zdroj: BBC

  • Gary Lineker
  • Zdroj: BBC

Bývalý útočník Tottenhamu a přední komentátor BBC Gary Lineker musel po kritice imigrační politiky britské vlády na čas opustit vysílání. Veřejnoprávní televize ho odstavila kvůli kodexu vyžadujícímu po zaměstnancích politickou nestrannost.

Lineker totiž veřejně odsoudil vládní plán na deportace nelegálních přistěhovalců: „Nesmírně krutá politika namířená proti nejzranitelnějším lidem v jazyce, který není nepodobný tomu, který používalo Německo ve třicátých letech,“ napsal na Twitteru. Vyjádření vyvolalo prudkou debatu.

Není to poprvé, co má Lineker problém s prezentací osobních názorů. V roce 2016 napsal, že vláda zacházela s žadateli o azyl odporně rasistická a naprosto bezcitně. Letos v únoru ostře reagoval na ministryni zahraničí Liz Trusso, která naléhala na bojkot finále Ligy mistrů v Rusku: "A její strana vrátí své dary od ruských dárců?"

Za Linekera, kterého legendární Pelé kdysi označil za jednoho ze 125 nejlepších fotbalistů, se ale následně postavila řada osobností nejen z veřejnoprávní televize. Vedení televize nakonec kapitulovalo a po vynechání jednoho ligového kola se Lineker na obrazovky vrátí. BBC prý také zhodnotí, nakolik mají pravidla o politické neutralitě platit pro lidi mimo zpravodajství.

Zdroj: BBC

Související

Brněnský stadion
Fotbal

Zbrojovka nově patří Regionální hospodářské komoře Brno

Předzápasový trénink české reprezentace
Fotbal Liga národů

Napraví česká reprezentace debakl s Gruzií?

James Bello v pardubickém dresu
Fotbal Chance liga

Viktorián Bello odchází na hostování do Pardubic

Matěj Ryneš během tréninku české reprezentace
Fotbal

Zraněný Ryneš opustil národní tým