Komedianti nestárnou. Jiřina Bohdalová slaví dvaadevadesáté narozeniny

Herečka Jiřina Bohdalová je stále aktivní, i když dnes slaví už dvaadevadesáté narozeniny. Nedávno dokončila práci na pohádce Bubeník a princezna.

Bohdalová

Že věk je jen číslo potvrzují dnešní narozeniny Jiřiny Bohdalové
Zdroj: Facebook

  • Že věk je jen číslo potvrzují dnešní narozeniny Jiřiny Bohdalové
  • Zdroj: Facebook

Když se Jiřina Bohdalová jako šestileté děvče objevila v komediálním snímku, v klasické předválečné grotesce Pižla a Žižla hledají práci, jen těžko mohl tehdejší divák tušit, že se dívá na zrod hvězdy, která bude zářit na stříbrném plátně i televizních obrazovkách napříč dalšími desetiletími a všemi režimy, které Československo a následně i Česká republika kdy zažily. Dnes legendární Bohdalka slaví dvaadevadesáté narozeniny a i když se už ve filmu či seriálech neobjevuje tak často jako dříve, o konci více než osmdesátileté kariéry se pořád ještě mluvit nedá. Jiřina Bohdalová se stala nejpopulárnější tuzemskou herečkou a zářila v komediích, v pohádkách i v rolích mnohem vážnějších.

Už v padesátých letech zazářila ve vedlejší roli v komedii Florenc 13.30, aby svůj talent plně rozvinula v muzikálu Dáma na kolejích z roku 1966. To už šla z role do role a sedmdesátá léta pro ni s rozmachem situačních a rodinných komedií. Uplatnila se ve filmech Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Pěnička a Paraplíčko, Vražda dr. Čerta, Tetička za všechny peníze či v pohádkách Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert nebo Princové jsou na draka. Stejně nezapomenutelně excelovala i v televizních seriálech typu Chalupáři, F. L. Věk nebo Létající Čestmír.

Aktivní je Jiřina Bohdalová dosud. Loni se po boku Karla Rodena, Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera objevila ve snímku Vánoční příběh, na letošek propůjčila svůj nezaměnitelný hlas pohádce Bubeník a princezna.

Autor: Jan Skala

Související

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky

Ján Kozák starší.
Fotbal

Bývalý vynikající fotbalista a trenér Ján Kozák starší slaví sedmdesátiny

Petr Čtvrtníček (Očkujeme se pro život beze strachu)
Film a TV

Herec a svérázný bavič Petr Čtvrtníček slaví šedesátiny

Fernando Torres.
Fotbal

Legendární španělský fotbalista Torres slaví čtyřicátiny