pondělí 16. září 2024

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

Nová studie ukazuje, že spojení zemědělství se solární energií může posílit potravinovou bezpečnost a přinést farmářům dodatečné příjmy. V zemích Visegrádské čtyřky by tento model mohl pokrýt až 68 procent jejich energetických potřeb.

Solární panely na zemědělské půdě

Solární panely na zemědělské půdě
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Solární panely na zemědělské půdě
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Spojení pěstování plodin se solárními panely na stejné půdě by mohlo přinést významné výhody pro zemědělce a zvýšit energetickou bezpečnost v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Studie think tanku Ember ukazuje, že instalace solárních panelů na devíti procentech zemědělské půdy by mohla zajistit veškeré elektrické potřeby zemědělství a potravinářství v regionech Visegrádské čtyřky.

Podle britské nevládní organizace by instalace 180 GW solárních panelů na zemědělské půdě mohla trojnásobně překročit cíle nastavené do roku 2030 a sedmkrát převýšit aktuální kapacitu v těchto zemích. Visegrádská čtyřka, která vlastní 19 procent orné půdy v EU, produkuje velké množství základních plodin, přičemž jejich výroba čelí hrozbám, jako jsou kolísající ceny hnojiv a extrémní počasí.

Kromě dodatečných příjmů z prodeje elektrické energie by solární panely mohly zlepšit zadržování vody v suchých obdobích a chránit plodiny před extrémními povětrnostními podmínkami, čímž by v některých případech zvýšily výnosy. Například plodiny, které mají rády stín, jako jsou některé bobule a ovoce, mohou pod agri-PV panely zaznamenat až 16procentní nárůst výnosů, zatímco vyprodukují 63 procent energie oproti tradičním solárním panelům.

Ve Francii, Německu, Itálii a Nizozemí již existují regulace, které umožňují kombinaci zemědělství a výroby energie bez ztráty dotací.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí