Kolem Gazy přituhuje. Izrael naštval generální tajemník OSN

Izrael žádá o okamžitou demisi šéfa OSN kvůli slovům o dusivé okupaci Palestiny. Mezitím odpovídá na útoky ze syrského území.

7704332996_2b8f3f72cf_b

Šéf OSN António Guterres chce urychlené omezení používání fosilních paliv.
Zdroj: Flickr

  • Šéf OSN António Guterres chce urychlené omezení používání fosilních paliv.
  • Zdroj: Flickr

Situace v Pásmu Gazy, které už několik dní nepřetržitě ostřeluje izraelská armáda, se znovu vyhrocuje. Radikální hnutí Hamás totiž oznámilo, že nemocnicím v Gaze došlo palivo, což značně omezí jejich provoz. Špičky OSN proto vyzvaly Izrael k okamžité ukončení vojenských operací a vyhlášení příměří. Židovský stát však reagoval prohlášením, že Hamás disponuje dostatkem paliva, které může nemocnicím poskytnout. Jako důkaz svého tvrzení zveřejnil snímky skladů, kde má být půl milionu litrů paliva.

Nejde ale o jediný problém, který se v posledních hodinách mezi Izraelem a OSN objevil. Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil znepokojení nad tím, že v Pásmu Gazy dochází k porušování mezinárodního humanitárního práva a dodal, že Palestinci trpěli přes 50 let pod dusivou okupací Izraele. Tato Guterresova slova vyvolal pobouření ve vedení Židovského státu. Ten skrze svého velvyslance při OSN Gilada Erdana vyzval šéfa organizace k okamžité rezignaci.

Do bojů v posledních hodinách vstoupila také Sýrie, z jejíhož území letěly na Izrael střely, které dopadly na Golanské výšiny. Údajně se mělo jednat o akci Íránu. Izrael odpověděl palbou na syrské území.

Autor: Jan Skala

Související

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

GY31MdwWAAAMPiB
Zahraniční

Protiizraelské nálady v Evropě sílí. Kodaň a Stockholm hlásí útoky na ambasády