středa 25. září 2024

Kolaboruješ s cizí mocí. Zastupitele vyzvali kolegové k rezignaci.

Jakub Zieba žije ve Volgogradu, obdivuje Stalina a Putina, sdílí propagandistické obrázky a dezinformace a netají se přáním obnovy Sovětského svazu. Na post v zastupitelstvu v Plzni rezignovat odmítl.

Zieba

Jakub Zieba
Zdroj: facebook

  • Jakub Zieba
  • Zdroj: facebook

Bouřlivá diskuze se odehrála na jednání zastupitelů prvního plzeňského obvodu. V prosinci totiž složil zastupitelský slib 23letý Jakub Zieba zvolený za SPD po rezignaci jednoho z kolegů. Přitom žije a studuje ve Volgogradu.

„Budu dle možností a potřeb přijíždět do České republiky. Rozhodně se to negativně nepodepíše ani na kvalitě mé práce zastupitele, ani na mých studijních výsledcích,“ prohlásil po složení slibu. Jenže na jednání zastupitelstva se připojil na dálku.

Zastupitel za TOP09 Martin Leška vyzval Ziebu, ať rezignuje. „Otevřeně kolaboruje s cizí mocí, která devastuje evropská města a která zabíjí naše evropské spoluobčany. Porušuje slib zastupitele, kdy slibujeme věrnost ČR,“ řekl Leška.

„Je to váš soukromý názor, nebudu ho komentovat a rezignovat určitě nebudu,“ opáčil Zieba, kterého se zastal Jan Peterka zvolený za SPD. „Osobní útoky ze strany pana Lešky nejsou na místě. Vy víte, kde je pravda? Pokud čerpáte z ČT, tak je mi vás líto,“ pronesl.

Zieba ve svých příspěvcích na sociálních sítích mluví třeba o tom, že v Rusku jsou potraviny kvalitnější a chutnější než v Česku či Německu, že úroveň ruského vysokého školství je mnohem lepší než na západě nebo že Putin pracuje v koncepci ruského světa, stejně tak jak pracoval Stalin.

"Nový a spravedlivý svět přichází. Rusko a celý Ruský svět je toho garancí. Rusko je synonymum pro tradiční hodnoty, vlastenectví, sílu, mír a rozum. Jakmile bude plně vyčištěna pátá kolona v Rusku, Rusko se stane světovou velmocí č.1. Tento proces probíhá," uvádí mimo jiné na svém facebookovém profilu.

Online účast na jednáních umožňuje zastupitelům jednací řád. Ten by se ale mohl změnit. Navrhla to zastupitelka za ODS Helena Řežábová: „Každý zastupitel by si měl udělat čas a na schůzi přijít. Ráda bych tady příště pana Ziebu potkala osobně, případně bychom se mohli bavit o změně jednacího řádu v tom smyslu, aby distanční účast byla možná jen například v případě nemoci,“ řekla.

Proti takové úpravě se Zieba ohradil.

Související

GYTV9_ZakAUA7s5
Zahraniční

Situace na frontě se dramatizuje. Zle je u Vuhledaru i v Charkově

profimedia-0910425341
Domácí

Námluvy ANO a Starostů skončily. Ke slovu se dostávají SPD a komunisté

GYJpH1CXYAALa4N
Zahraniční

Zelenskyj veze do USA plán vítězství. Rusko ale odmítá další mírový summit

46179426882_eef132c634_b
Zahraniční

Pád braniborské SPD se nekoná. Zvítězila těsně před AfD, Zelení jsou mimo hru