čtvrtek 25. dubna 2024

Knihou roku se stala sbírka básní Miloše Doležala plná žalu a smrti

Hluboké emoce plné smutku pramenící ze smrti své manželky přenesl spisovatel Miloš Doležal na stránky své nejnovější knihy. Za ní získal nejvyšší ocenění v soutěži Magnesia Litera.

Kniha roku

Kniha roku podle Magnesia Litera
Zdroj: obal knihy

  • Kniha roku podle Magnesia Litera
  • Zdroj: obal knihy

Jana bude brzy sbírat lipový květ od autora Miloše Doležala se stala Knihou roku v prestižní soutěži Magnesia Litera. Porota na Doležalově knize básní ocenila hloubku veršů pramenících z odchodu nejbližšího člověka z tohoto světa, které autor vytvořil po smrti své manželky, herečky, básnířky a pedagožky Jany Doležalové-Frankové v červnu roku 2021.

Pro Doležala není vítězství v Magnesia Litera prvním oceněním. V roce 2012 získal cenu Lidových novin Kniha roku za biografii Jako bychom dnes zemřít měli, kterou věnoval Josefu Toufarovi, farářovi z Číhoště, který v roce 1950 zemřel po brutálním čtyřtýdenním mučení, při němž se STB domáhala přiznání, že zinscenoval takzvaný Číhošťský zázrak, kdy se nad kazatelnou při mši pohnul kříž.

Právě doba druhé světové války a období komunistického režimu v Československu je kromě poezie stěžejním tématem Doležalovy práce.

Autor: Jan Skala

Související

maxresdefault
Ostatní literatura

Oceněná kniha mladé rusistky zavede čtenáře do dob stalinského teroru

pexels-vincenzo-malagoli-1550648
Ostatní

Nominaci v soutěži Magnesia Litera získalo 30 knižních titulů