Klimatičtí aktivisté v Berlíně ukončili hladovku a přilepili se k silnici

Hladovka nezabrala, protože německý kancléř Olaf Scholz se s aktivisty ani nesešel. Proto se protestující přilepili k silnici, kde si vysloužili pozornost policie, a kde je řidiči stojící v kolonách častovali sprostými nadávkami.

klimakreténi

Aktivisté přilepeni k silnici v Berlíně.
Zdroj: X

  • Aktivisté přilepeni k silnici v Berlíně.
  • Zdroj: X

Přimět německého kancléře Olafa Scholze, aby uznal klimatickou hrozbu podle not klimatických aktivistů, se hrstce protestujících v Berlíně nepodařilo ani 99 dní trvající hladovkou. Scholz se s hladovějícími ani nešel, pouze jim vzkázal, aby opět začali jíst a nepoužívali násilí proti sobě ani jiným osobám. Aktivisté se však protestních akcí nevzdali i přestože hladovka oficiálně skončila.

Hlavní aktér hladovky, 49letý Němec v doprovodu svých stoupenců odešel na berlínskou magistrálu Invalidenstrasse, kde se společně přilepili k silnici vteřinovým lepidlem. Kvůli tomu začala v Berlíně kolabovat doprava a na zmíněné dopravní tepně se vytvořily několikakilometrové kolony, ve kterých uvízly i tramvaje. Protestující se setkali s tvrdým odsouzením, ze strany řidičů, kdy padala i velmi nevybíravá slova.

Jak dlouho lze přežít bez jídla?

Člověk vydrží hladovět tři, maximálně čtyři měsíce. Pokud má větší tukové zásoby, doba se prodlužuje. Největší rekordman v půstu vydržel nejíst přes rok.

Když člověk začne hladovět, trvá v průměru tři dny, než se zdravé tělo adaptuje a začne klesat metabolismus. Nejprve se spaluje energie z jídla. Další den pak tělo spaluje glykogen, který je v játrech a ve svalech, to nastartuje proces, kdy tělo tvoří glukózu z tuku a částečně z proteinů. Zároveň se utlumí produkce inzulinu až o 80 procent, která spustí spalování tukové tkáně.

Autor: Jan Skala

Související

Trenér České fotbalové reprezentace Ivan Hašek.
Fotbal EURO 2024

Češi otevřou druhý víkend mistrovství Evropy důležitým utkáním

441867104_841403017808134_2435215676969649954_n
Domácí

Válek vytáhl do boje proti Němcům. Vadí mu půlroční zadržování léků

Leroy Sane, Jonathan Tah a Deniz Undav slaví výhru.
Fotbal EURO 2024

Němci si poradili s Maďary a jsou v osmifinále Eura

797px-Bundespolizei_Berlin_-_VW_T5
Zahraniční

Co s Afghánci? Německá policie musí řešit skandál, kdy je vysadila v Polsku