neděle 8. září 2024

Klimatické změny způsobují povodně i požáry. Počty obětí v Evropě rostou

Klimatické změny způsobují povodně, sucha a zhoršují kvalitu vody, čímž představují rostoucí hrozbu pro Evropany, uvádí zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).

povodně Texas

Ilustrační foto.
Zdroj: NARA & DVIDS Public Domain Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: NARA & DVIDS Public Domain Archive (CC)

Podle zprávy EEA s názvem „Reakce na dopady klimatických změn na lidské zdraví v Evropě: zaměření na povodně, sucha a kvalitu vody“ jsou již nyní po celé Evropě pociťovány zdravotní důsledky spojené s těmito změnami. Patří sem úmrtí, zranění, epidemie infekčních nemocí a problémy duševního zdraví.

Mezi lety 1980 a 2022 bylo v 32 evropských zemích zaznamenáno 5 582 úmrtí v důsledku povodní a 702 úmrtí způsobených lesními požáry. Přibližně jeden z osmi Evropanů žije v oblastech ohrožených záplavami a necelá třetina obyvatel jižní Evropy čelí trvalému nedostatku vody. Klimatické změny zvyšují vystavení extrémním povětrnostním jevům, což má vážné zdravotní důsledky, zejména pro seniory, děti, osoby se špatným zdravotním stavem, nízkopříjmové skupiny a v neposlední řadě zemědělce.

Zpráva zdůrazňuje nutnost rychlého zavedení stávající evropské legislativy týkající se klimatu, vody a zdraví. Je nutné, aby všechna vládní úrovně spolupracovaly na implementaci již existujících řešení, která ochrání životy a zlepší zdraví obyvatel. Evropská klimatická a zdravotní politika poskytuje pevný základ pro akce, ale musí být aplikována systematicky a plošně.

Autor: Šimon Mitro

Související

435002197_978948280257625_1155363171516104873_n
Domácí

Nerudová a Farský řinčí zbraněmi. Chtějí Ukrajině uvolnit ruce na ruském uzemí

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně klesla na 2,2 procenta

profimedia-0904630557
Zahraniční

Srbsko od NATO nevstoupí. Vicepremiér letěl z Putinem až do Vladivostoku