úterý 17. září 2024

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii

Sicílie a Sardinie trpí nejhorším suchem za posledních 20 let. Podle vědců by bez klimatických změn způsobených lidmi nebyla současná sucha tak extrémní.

farma Sicílie

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Na italských ostrovech Sicílie a Sardinie panuje krize. Nízké srážky a extrémní vedra v posledních 12 měsících vedly k vyhlášení stavu nouze, a to již v únoru a červenci letošního roku. Vědci z World Weather Attribution (WWA) uvádějí, že lidskou činností způsobené klimatické změny zdvojnásobily pravděpodobnost takto extrémního sucha.

Sucho má ničivé dopady především na zemědělství a turistiku, které jsou hlavními ekonomickými pilíři těchto ostrovů. Sklizeň pšenice a oliv, základních potravin středomořské kuchyně, je vážně ohrožena. Na Sicílii už farmáři kvůli nedostatku krmiva museli předčasně porazit hospodářská zvířata, přičemž škody byly vyčísleny na 2,7 miliardy eur.

Navzdory zavedeným opatřením, jako je přídělový systém vody, jsou nádrže téměř prázdné a obavy z dalšího zhoršení situace rostou. Vědci upozorňují, že pokud se globální oteplování nezastaví, bude se sucho stávat častějším a intenzivnějším.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech