Klimatické změny zapříčiní méně požárů a více škůdců v severských lesích

S poznatky o nových výzvách pro světové lesy přišly čeští vědci. Severské lesy budou více trpět na škůdce, ty tropické zas na požáry.

les sníh

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Čeští vědci z Botanického ústavu Akademie věd přišli s novými poznatky o budoucích výzvách, kterým budou čelit lesy po celém světě. Podle studie budou tropické lesy více vystaveny požárům, zatímco severské lesy budou silné větry a požáry trápit méně. Naopak severní lesy budou více sužovány škůdci a chorobami.

Mapy, které vědci vytvořili na základě současných i budoucích rizik, poskytnou lepší předpovědi změn v lesích po celém světě. Disturbance, tedy narušení lesů, hraje klíčovou roli v uhlíkovém koloběhu, biodiverzitě a vodních zásobách. S klimatickými změnami se mění frekvence a intenzita těchto narušení. „Dali jsme si za cíl shromáždit dílčí informace a identifikovat různé kombinace klimatu, prostředí a charakteristiky lesa určující jaký typ disturbance se bude v různých částech světa vyskytovat,“ říká Jan Altman, hlavní autor studie z Botanického ústavu AV ČR.

Studie vychází z dat ze všech kontinentů a biomů, mapuje rizika různých typů narušení a modeluje jejich budoucí vývoj. Výsledky ukazují rychlost posunu disturbance v různých částech světa a nabízejí expertům data pro tvorbu strategií ochrany lesů před dopady klimatických změn.

Autor: Šimon Mitro

Související

Lukavický dub z Pardubického kraje je Stromem roku 2024
Domácí Příroda

Lukavický dub se stal Stromem roku 2024

les
Ostatní Příroda

Studie odhalují negativní dopady dusíku na lesní biodiverzitu

elektrárna
Zahraniční Klimatické změny

Překročení limitu oteplení může mít nevratné následky, varují vědci

strom
Světové dny Příroda

Den stromů