Klimatické změny zapříčiní méně požárů a více škůdců v severských lesích

S poznatky o nových výzvách pro světové lesy přišly čeští vědci. Severské lesy budou více trpět na škůdce, ty tropické zas na požáry.

les sníh

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Čeští vědci z Botanického ústavu Akademie věd přišli s novými poznatky o budoucích výzvách, kterým budou čelit lesy po celém světě. Podle studie budou tropické lesy více vystaveny požárům, zatímco severské lesy budou silné větry a požáry trápit méně. Naopak severní lesy budou více sužovány škůdci a chorobami.

Mapy, které vědci vytvořili na základě současných i budoucích rizik, poskytnou lepší předpovědi změn v lesích po celém světě. Disturbance, tedy narušení lesů, hraje klíčovou roli v uhlíkovém koloběhu, biodiverzitě a vodních zásobách. S klimatickými změnami se mění frekvence a intenzita těchto narušení. „Dali jsme si za cíl shromáždit dílčí informace a identifikovat různé kombinace klimatu, prostředí a charakteristiky lesa určující jaký typ disturbance se bude v různých částech světa vyskytovat,“ říká Jan Altman, hlavní autor studie z Botanického ústavu AV ČR.

Studie vychází z dat ze všech kontinentů a biomů, mapuje rizika různých typů narušení a modeluje jejich budoucí vývoj. Výsledky ukazují rychlost posunu disturbance v různých částech světa a nabízejí expertům data pro tvorbu strategií ochrany lesů před dopady klimatických změn.

Autor: Šimon Mitro

Související

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy