pátek 13. září 2024

Klimatické změny ohrožují budoucnost tichomořských ostrovů

Tichomořské ostrovy čelí existenční hrozbě kvůli zrychlujícímu se růstu hladiny moří, oteplování oceánů a okyselování vody.

Maledivy

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Asad Photo Maldives

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Asad Photo Maldives

Podle zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) o stavu klimatu v jihozápadním Tichomoří za rok 2023 stoupá hladina moří v této oblasti rychleji než kdekoliv jinde na světě. Povrchové teploty oceánu zde od roku 1980 vzrostly třikrát rychleji než globální průměr, což vede k častějším a intenzivnějším mořským vlnám horka. Tyto změny mají devastující dopad na rybolov, turismus a další klíčové sektory ostrovních ekonomik.

Generální tajemník OSN António Guterres při představení zprávy na Fóru tichomořských ostrovů v Tongě zdůraznil, že globální změna klimatu ohrožuje budoucnost těchto ostrovů. Přestože tichomořské ostrovy produkují jen 0,02 procenta světových emisí, jsou extrémně zranitelné kvůli nízké nadmořské výšce a blízkosti pobřeží. „Rostoucí hladiny moří představují globální hrozbu,“ varoval Guterres.

Další znepokojivý faktor je kyselost oceánů, která roste vlivem absorpce oxidu uhličitého. Tento jev vážně ohrožuje mořský potravinový řetězec a celé ekosystémy, což má dalekosáhlé důsledky pro obyvatele tichomořských ostrovů závislých na moři. Přestože situace vypadá kriticky, odborníci zdůrazňují, že rozsah a dopady těchto změn stále závisí na našich rozhodnutích a opatřeních, které přijmeme v boji proti klimatickým změnám.

Autor: Šimon Mitro

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

povodně
Zahraniční Počasí

Meteorologové předpovídají příchod jevu La Niña

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii