středa 1. května 2024

Klimaextrémisté zas blokují silnice a ničí budovy, v Brně opět vypouštěli kola

Aktivisté protestují po celé Evropě, většinou proti fosilním palivům. Nedávno poničili Braniborskou bránu, kterou se stále nepodařilo vyčistit. Teď útočí hlavně na univerzitní budovy.

F8oH7J8XUAATEOD (1).jpg

Klimaextrémisté se teď zaměřují na univerzitní budovy a turistické atrakce.
Zdroj: Letzte Generation

  • Klimaextrémisté se teď zaměřují na univerzitní budovy a turistické atrakce.
  • Zdroj: Letzte Generation

Aktivisté z Poslední generace a dalších spřátelených hnutí v posledních dnech opět blokují řadu měst po celé Evropě, lepí se k vozovce nebo i k autům, kterým chtějí zabránit v průjezdu. Chlubí se také řadou útoků na budovy nebo umělecká díla. Zahraniční média je čím dál častěji označují za klimaextrémisty.

Klimaextrémisté řádí v několika městech v Evropě současně. V noci na dnešek se pochlubili, že vypustili pneumatiky dvou stovek vozů typu SUV v německém Berlíně a Durlachu, belgickém Ghentu a v Brně. Při blokádě v Berlíně zabránili průjezdu i veřejné dopravě a ráno navíc zničili oblíbenou turistickou atrakci na Alexanderplatzu. Kromě toho, že ji postříkali barvou, vylezli také na ni. Sundali je až policisté. Zaútočili také na několik univerzitních budov, kterým ničí fasády oranžovou barvou. Odnesly to už budovy v Halle, Lipsku, Kolíně nad Rýnem, Bochumi, Oldenburgu, Berlíně, Brémách a v dalších městech.

Lidé reagují na akce čím dál podrážděněji. Přibývá totiž případů, kdy například aktivisté přilepení k silnici odmítli nechat projet ženu, která s nemocným miminkem spěchala k lékaři. Také bezohledné vypouštění pneumatik je problém. „V noci nám vyfoukli aktivisté pneumatiky. Nám, kteří jsme oba hodně enviro aktivní, oba přispíváme dost peněz skrze neziskovky a autem jezdíme minimálně,“ posteskla si majitelka Dusteru 1,2 z Brna na sociálních sítích. „Čeho dosáhli? Musela vyjet odtahovka, řešit to policie a vyjeli jsme o hodinu později na dlouho domluvený výlet. Doufám, že jsou na sebe hrdí,“ doplnila.

Aktivisté jsou taky známí tím, že ignorují například požadavky policie, aby nepřekáželi v provozu. Pak obvykle ztropí velké scény.

Související

F6h4EH1XcAAii6a
Zahraniční

Vandalové za vyčištění Braniborské brány nezaplatili. Berlín vymáhá peníze soudně

výfuk
Domácí

Protesty dostávají komický rozměr. Kvůli třicítce v Praze vyšla jen dvacítka lidí

Letzte_Generation_climate_protesters_sitting_on_Straße_des_17_Juni_Berlin_Germany_on_28_October_2023
Zahraniční

Lepí se k silnicím, ničí umělecká díla. Ekoextrémisté chtějí do europarlamentu

GBOESVOXwAASimf
Zahraniční Video

Klimaextrémisté se chlubí ničením vánočních stromů ve městech