Aktivista přišel s absurdními požadavky, chce rozebrat silnice a zakázat táboráky

Žádné maso, elektřina a benzín na příděl, demolice silnic – to jsou jen některé z požadavků, které zveřejnil ekonom Helge Peukert, člen skupiny Scientist Rebellion, která bojuje za okamžitá opatření k omezení klimatické krize.

DfqDJlmXUAA3oOX

Helge Peukert.
Zdroj: Twitter

  • Helge Peukert.
  • Zdroj: Twitter

Katalog požadavků vypracoval pro skupinu Letzte Generation, ta v posledních týdnech blokuje provoz ve městech nebo poškodila Fontánu di Trevi v Římě.

Peukert navrhuje například demontovat silnice a dálnice, zakázat výletní lodě, uzavřít většinu letišť a povolit každému jen jeden let za rok. Nafta a benzín mají být na příděl v objemu 500 litrů na osobu ročně. „Každý obyvatel má nárok na tolik energie, kolik je potřeba pro vytápění 45 metrů čtverečních na 20 stupňů. Navrhuji zkrácení pracovní doby na maximálně 25 hodin týdně, zavedení 25procentní daně z online nákupů, nebo zakázat všechny výrobky na jedno použití,“ píše ve svém návrhu Peukert s tím, že všechny stroje a přístroje, které nejsou nezbytně nutné, musí být zakázané, například výtahy, eskalátory nebo kráječe chleba. „Velké domácí spotřebiče jako pračky či sekačky na trávu musí splňovat energetickou třídu A+++ a mít minimální počet uživatelů,“ míní ekonom.

Ten chce také přísně omezit soukromé vlastnictví vody, půdy a lesů nebo výrazně snížit či zakázat spotřebu masa a uzenin. K dalším jeho požadavkům patří zákaz rozdělávání ohňů, grilování, spalování plodin a zahradního odpadu, masivní redukce armády, demontáž silnic a dálnic, zákaz výletních lodí, nízkonákladových leteckých společností a všech letů do tisíce kilometrů a nad tři tisíce kilometrů.

Reakce na návrh na sociálních sítích jsou jednoznačné.

Související

GJB0reOX0AANxap
Zahraniční Video

Ikonickou památku v Lutychu přemalovali aktivisté palestinskou vlajkou

moře
Zahraniční Klimatické změny

El Niño zeslabuje. Světové klima ale bude ovlivňovat i příští měsíce

F6h4EH1XcAAii6a
Zahraniční

Vandalové za vyčištění Braniborské brány nezaplatili. Berlín vymáhá peníze soudně

výfuk
Domácí

Protesty dostávají komický rozměr. Kvůli třicítce v Praze vyšla jen dvacítka lidí