čtvrtek 4. července 2024

Klima a bakterie způsobují pěstitelům pomerančů obrovské škody

Největší celosvětový výrobce džusu Brazílie bojuje s rapidním úbytkem vypěstovaných pomerančů a jejich chutí. Komplikace sadům způsobují klimatické změny a choroba plodů, na kterou neexistuje stoprocentně účinný lék.

orange-green-orange-tree-fruit-nature-beauty

zelený pomeranč
Zdroj: PxFuel

  • zelený pomeranč
  • Zdroj: PxFuel

Obrovské škody způsobuje brazilským pěstitelům pomerančů bakteriální nemoc známá jako Candidatus Liberobacter Asiaticum, při které plody a listy citrusů zezelenají. Druhým problémem je, že zdravé nedotčené plody ze stromů opadají dřív, než stihnou dozrát. To mají na svědomí obrovská horka a sucha, která v posledních měsících v zemi panují. Podle brazilské asociace vývozu citrusů potřebuje pomerančovník pro správné zrání plodů a sladkou chuť teplé a vlhké prostředí.

Brazílie je zodpovědná za 60 procent celosvětové výroby tohoto ovocného nápoje. Celkové počty sklizených plodů klesly ročně o 85 tisíc tun, což je téměř 40 procent. Dodávky citrusových výrobků obchodům mají velká prodlení a cena kvalitního pomerančového džusu šplhá směrem nahoru.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: CGTN

Související

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

ananas
Světové dny Jídlo

Den ananasu

smoothie
Světové dny Zdraví

Den smoothie

sesuv půdy
Zahraniční

Sesuvy půdy zabíjí. V Ekvádoru zemřelo šest lidí, v Salvadoru dvě děti