pátek 17. května 2024

Klíč svatého Petra je novou štědrovečerní pohádkou. ČT odhalila vánoční program

Dvě nové pohádky si na Vánoce připravila Česká televize. Štědrý večer bude patřit nové pohádce Karla Janáka.

Princeznu v nové štědrovečerní pohádce Klíč svatého Petra ztvárnila Sára Korbelová

Princeznu v nové štědrovečerní pohádce Klíč svatého Petra ztvárnila Sára Korbelová
Zdroj: ČT

  • Princeznu v nové štědrovečerní pohádce Klíč svatého Petra ztvárnila Sára Korbelová
  • Zdroj: ČT

Za posledních šestnáct let natočil deset vánočních pohádek pro Českou televizi. Režisér Karel Janák po pohádkách O vánoční hvězdě (2020) a Jak si nevzít princeznu (2021) opět zpříjemní štědrovečerní pohodu. ČT na Štědrý den uvede Klíč svatého Petra v hlavních rolích s Filipem Březinou, Berenikou Kohoutovou či Sárou Korbelovou. „Příběh od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost. Svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království,“ přibližuje režisér Janák. Pohádka se natáčela mimo jiné na hradě Zvíkov, zámku Sychrov či v památkové rezervaci ve Slavonicích.

Na Boží hod ČT odvysílá československou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty, kterou si diváci mohou pustit s českým dabingem nebo v originálním slovenském jazyce. Režisérka Mariana Čengel Solčanská do vyprávění o krásné zámecké slečně Julii, která v zakletí bloumá staletími, obsadila Katarínu Krajčovičovou, Ladislava Bédiho, Zuzanu Norisovou či Jitku Čvančarovou. „Julie přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. A potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce. A to je zábavný střet. Folklorností mají Tři zlaté dukáty nejblíž k Perinbabě a humorem k Popelce,“ říká Mariana Čengel Solčanská.

Na druhý svátek vánoční zvolila ČT reprízu loňské štědrovečerní pohádky, Krakonošovo tajemství. Diváci se dočkají i nové pohádky pro neslyšící s názvem Dvě Mařenky. Režie se ujal autor Tajemství staré bambitky Ivo Macharáček. ČT uvede i v pořadí 33. ročník Adventních koncertů. Jde o jednu z nejdéle fungujících veřejných sbírek u nás. Ta dosud rozdělila mezi 132 neziskových organizací více než 276 milionů korun. Všechny čtyři nedělní koncerty bude vysílat od 17:30 program ČT1, první přímý přenos bude z Břevnovského kláštera 26. listopadu.

Dne 30. prosince si odbyde televizní premiéru pohádka Princ Mamánek, který šel do kin loni v říjnu. Poslední den roku na ČT přinese silvestrovské vydání pořadů Zázraky přírody a Všechnopárty. Na Nový rok si svou televizní premiéru odbyde snímek Vánoční příběh od Ireny Pavláskové. Ve filmu se sešli Jiřina Bohdalová, Karel Roden, Jiří Lábus či Oldřich Kaiser.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČT

Související

ČT
Domácí

Televizní poplatek by se měl zvýšit na 150 korun, navrhuje ministerstvo

Martin Hofmann a Albert Čuba v minisérii Vedlejší produkt
Film a TV

Diváci se dostanou na hranu zákona v minisérii Vedlejší produkt

Mužské osazenstvo 13. řady StarDance.
Film a TV

StarDance odhalilo účastníky. Zatančí Hartl, Vondráčková i Blažek

Jan Tománek a Marek Eben
Film a TV

StarDance dorazí na podzim. Obejde se bez Chlopčíka