neděle 20. října 2024

Klesající úroky spořících účtů motivují Čechy k investicím

S poklesem úrokových sazeb na spořicích účtech se stále více Čechů obrací k investicím. Podle dat společnosti NADA jsou nejoblíbenější formou investic podílové a investiční fondy, které využívá 18,5 procent populace.

akcie

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

S poklesem úroků na spořicích účtech roste zájem Čechů o investice, přičemž podílové a investiční fondy vedou v oblibě. Data společnosti NADA ukazují, že investují častěji muži a lidé z větších měst s vyšším příjmem. Téměř 19 procent respondentů se rozhodlo investovat do fondů, následovaných akciemi a kryptoměnami.

Nejoblíbenější variantou investic jsou podílové fondy, které nabízí relativně bezpečnou a diverzifikovanou cestu k zisku. Akcie se naopak vyznačují vyšším rizikem a přitahují zejména mladší generaci. Skupina středně starých Čechů dominuje v investicích do nemovitostí, zatímco senioři preferují dluhopisy.

Investoři, bez ohledu na typ investice, mají mnoho společných znaků. Většinou se jedná o vzdělané lidi ve věku od 25 do 54 let, žijící ve velkých městech. Zatímco 62 procent Čechů ochotně platí více za kvalitní zboží, mezi investory je toto číslo ještě vyšší. Ti navíc vykazují větší zájem o moderní technologie, jako je umělá inteligence a virtuální realita.

Investoři do akcií a kryptoměn mají také specifické nákupní chování. Častěji utrácejí za cestování, sportovní potřeby a vybraný alkohol. Muži investující do akcií nakupují kondomy nadprůměrně často, což ukazuje na jejich aktivní životní styl. Tyto informace pocházejí z reprezentativního vzorku 10 112 respondentů, kteří byli dotazováni v rámci kontinuálního sběru dat.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

Ministr průmyslu a obchod Lukáš Vlček
Ekonomika

Ministerstvo průmyslu chce dostat ČR mezi deset nejvýkonnějších ekonomik EU

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci

graf
Ekonomika

Zářijová inflace v Česku opět vzrostla. Zdražily potraviny i energie