pondělí 7. října 2024

Kladruby budou mít novou jezdeckou halu. Ta stará půjde k zemi.

Stará jezdecká hala v Kladrubech půjde k zemi. Nová jízdárna se už staví a sloužit bude od června příštího roku v areálu tamní Střední školy chovu koní a jezdectví.

Nová jezdecká hala

S dokončením nové kryté haly se počítá do konce června 2025.
Zdroj: Pardubický kraj

  • S dokončením nové kryté haly se počítá do konce června 2025.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Jízdárna vybudovaná v 80. letech minulého století nevyhovuje škole ani pořadatelům soutěží a výcviků. Navíc narušuje krajinný ráz, který chrání UNESCO. Demolice staré haly byla podmínkou pro zapsání Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a okolní krajiny na seznam Světového kulturního dědictví. Demolice je v plánu v červenci příštího roku.

„Došli jsme k rozhodnutí, že na pozemku Pardubického kraje v areálu Střední školy chovu koní a jezdectví postavíme novou krytou jízdárnu. Přípravy projektu a výběr zhotovitele trvaly několik let, stavět se začalo na počátku roku 2024,“ vysvětlil radní Josef Kozel, který je zodpovědný za školství.

Nová hala vyjde na 55 milionů korun, bude 30 metrů široká a 60 metrů dlouhá. Chybět nebude zázemí a tribuna. Navíc bude sloužit i pro drezurní závody. „Hala bude v první řadě sloužit výcviku našich žáků a dále také jezdcům Národního hřebčína. Můžeme ji využít k pořádání různých vzdělávacích kurzů, závodů a akcí v rámci obou institucí, Pardubického kraje i České republiky,“ řekla ředitelka školy Lenka Gotthardová.

Budova kryté jízdárny je už hotová a teď se pracuje na jejím zázemí.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

hovor
Krimi

Falešní bankéři úřadovali na Chrudimsku. Dva lidé přišli o 1,5 milionu

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm
Domácí

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm a také obchvat Sezemic

profimedia-0914582658
Domácí

Pardubický kraj nadále povede Netolický. Domluvil se s ANO

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel