pátek 18. října 2024

Kladno by mohlo zakázat hazard. Tak rychlé to ale nebude

Hazardu v Kladně nic nebrání. Nejvyšší správní soud potvrdil, že referendum o něm bude až s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

hazard

Hazard se dnes v Kladně provozuje jen na 12 místech.
Zdroj: Public Domain Pictures

  • Hazard se dnes v Kladně provozuje jen na 12 místech.
  • Zdroj: Public Domain Pictures

Kladno chtělo o zákazu hazardu rozhodnout ještě letos a při prezidentských volbách dokonce vypsalo referendum. Toho se nakonec zúčastnilo pouhých 27 procent voličů a soudy jej nakonec označily za neplatné. Další referendum proto chtělo město vypsat letos v dubnu, ale ani tento termín neprošel. Konečné slovo nakonec do celé problematiky vnesl Nejvyšší správní soud. Ten potvrdil původní výrok pražského soudu a odložil vypsání referenda na termín voleb do Poslanecké sněmovny. Tedy až na rok 2025.

Vedení města argumentuje, že otázka referenda o hazardu už nemusí být za dva roky aktuální, hovoří i o nejistotě vlastních příjmů. Podle starosty Kladna Martina Volfa není ve městě s hazardem problém, provozuje se údajně jen na 12 vybraných adresách, přičemž v minulosti se v Kladně evidovalo až přes sto heren. Rozpočet města navíc z hazardu ročně čerpá až sto milionů korun.

V současné době v Kladně působí iniciativa Kladno bez hazardu. Právě její členové podali stížnost vůči předchozímu referendu, podle nich vedení města zaplatilo kampaň proti referendu z veřejných peněz.

Autor: Jan Skala

Související

249d8d16c84b-Thailand-Photo-4-_-Authorities-seized-assets-worth-USD-9-million-
Zahraniční Exkluzivně

Obří zátah Interpolu: Přes pět tisíc zatčených za hazard při Euro 2024

volby
Domácí Senátní volby

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil výsledky senátních voleb

profimedia-0668489985
Domácí

Pražská plynárenská vyhrála soudní spor o daňový podvod

52632536641_ef64f22f6f_b
Zahraniční

Ursula jede bojovat o Moldavsko. To čekají volby prezidenta i referendum o EU