čtvrtek 19. září 2024

Kim znovu spustil výhrůžky. Posílíme jaderný arzenál, hřímal v Pchjongjangu

Jaderní program Severní Koreje, který je trnem v oku zejména Spojeným státům, chce Pchjongjang ještě více posílit. Tento trend oznámil vůdce KLDR Kim Čong-un.

GUMhkx4WcAAbWGY

Severní Korea chce posílit svůj jaderný program.
Zdroj: KCNA

  • Severní Korea chce posílit svůj jaderný program.
  • Zdroj: KCNA

Ačkoliv proti jadernému úsilí Severní Koreje stojí většina světa, tolerantní postoj Číny a podpora Ruska, zemi Kim Čong-una dává jistý prostor pro jeho rozvoj. To nyní uvedl i sám severokorejský vůdce, který při slavnostní předávání 250 nových zařízení pro odpalování balistických raket řekl, že jeho země bude svůj jaderný arzenál posilovat. Jen díky němu se KLDR podle Kima dokáže svou zemi chránit před možnou agresí ze strany západních zemí.

Proto také Pchjongjang nyní nejvíce posiluje svou palebnou silu na jihu země, kde se situace po několika relativně klidnějších letech, opět vyostřila. Během posledních měsíců nejenže obě země provádí vojenská cvičení v bezprostřední blízkosti společné hranice, ale dochází i provokativním akcím, kdy KLDR na území jižního souseda vypouští balony s odpadky a exkrementy a naopak Jižní Korea znovu spustila propagandistické vysílání, které předtím ukončila v roce 2018.

Většímu rozvoji severokorejského jaderného programu však brání sankce Rady bezpečnosti. Ty jsou také největší příčinou dlouhotrvajícího sporu mezi KLDR a Spojenými státy.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté