úterý 8. října 2024

Kim znovu řinčí zbraněmi. Chce z KLDR udělat vojenskou supervelmoc

Napětí na Korejském poloostrově se znovu zvyšuje. Podle vůdce KLDR Kima Čong-una pracuje Jižní Korea, spolu se Spojenými státy, na destabilizaci v regionu.

severnaia-koreia-kndr-diktator-kim-chen-yn-di-puzanchik-kolo

Severokorejská vůdce Kim Čong-un hrozí jadernými zbraněmi.
Zdroj: GoodFon

  • Severokorejská vůdce Kim Čong-un hrozí jadernými zbraněmi.
  • Zdroj: GoodFon

Severokorejský vůdce Kim Čong-un řekl, že jeho země urychlí kroky k tomu, aby se KLDR stala vojenskou supervelmocí, která disponuje jadernými zbraněmi. Ohledně těch nevyloučil ani jejich použití, i když zmínil, že k tomu by došlo pouze v případě napadení nebo bezprostředního ohrožení. Takové však podle Kima existuje a leží zejména u jižních sousedů. Severokorejský vůdce jmenoval právě prezidenta Jižní Koreji Jun Sok-jola z toho, že se spolčuje se Spojenými státy za účelem vyvolat destabilizaci v regionu.

"Jun Sok-jol pronesl ve svém projevu nevkusnou a vulgární poznámku o konci severokorejské republiky, což ukazuje, že je zcela pohlcen svou slepou vírou v sílu svého pána. My však nemáme v úmyslu zaútočit na Jižní Koreu, ale naše úsilí k dosažení toho, abych se stali vojenskou supervelmocí, se tím rozhodně zvýší,“ řekl pro severokorejskou státní agenturu KCNA tamní vůdce.

Po letech vývoje jaderných zbraní se soudí, že dnes má Pchjongjang dostatek štěpných materiálů na výrobu desítek zbraní. V tomto úsilí KLDR pomáhá také Rusko, výměnou za dodávky zbraní, s nimiž se válčí na ukrajinských bojištích.

Autor: Jan Skala

Související

GZT0K4zXkAAGAv4
Zahraniční

Americký důchodce jako žoldák na Ukrajině. Ruský soud mu dal šest let

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

IMG_8407
Zahraniční Zajímavosti

Američan si odsedí půl roku za klonování ovcí. Vydělal si jím statisíce