pátek 13. září 2024

Keňský sériový vrah utekl z vězení. Zabil nejméně 42 žen

V Keni uprchl sériový vrah, který se přiznal k vraždě 42 žen. Policie zahájila rozsáhlou pátrací akci.

profimedia-0900139483

Detektivové vyšetřují útěk zločinců z policejní stanice v Nairobi v Keni (20. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Detektivové vyšetřují útěk zločinců z policejní stanice v Nairobi v Keni (20. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Keňská policie spustila velkou bezpečnostní operaci poté, co z cely v Nairobi uprchlo několik zadržených. Jedním z uprchlíků je Collins Jumaisi, 33letý muž, který byl zatčen minulý měsíc po objevení zohavených těl žen na skládce v nairobském slumu Mukuru. Jumaisi, kterého policie popisuje jako „psychopata a upíra“, se přiznal k vraždám 42 žen, včetně své manželky.

Útěk, kterého se zúčastnilo dalších 12 vězňů, z nichž většina jsou eritrejští občané, proběhl po proříznutí drátěného stropu v policejní stanici ve čtvrti Gigiri, kde sídlí i regionální ústředí OSN a několik velvyslanectví. Policie potvrdila, že osm důstojníků bylo suspendováno a zadrženo kvůli podezření z napomáhání útěku.

Tento incident je druhým velkým únikem z vazby za posledních šest měsíců. V únoru uprchl další významný podezřelý, Kevin Kangethe, obviněný z vraždy své přítelkyně v USA, týden po útěku byl však dopaden.

Jumaisi byl zatčen 15. července a měl být držen ve vazbě dalších 30 dní, aby policie mohla dokončit vyšetřování. Jeho přiznání k vraždám šokovalo Keňu, která se již vzpamatovává z masakru v lese Shakahola, kde bylo nalezeno přes 400 těl obětí náboženské sekty.

Případ vrhá stín na keňskou policii, která je často obviňována z nezákonných poprav a neschopnosti zabránit zločinům. Nezávislá dohledová komise a další organizace zahájily vyšetřování, zda za vraždami nemohly stát i policejní složky.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0888702726
Krimi

Vrah 14letého chlapce bude sedět 18 let, potvrdil Vrchní soud

profimedia-0864935513
Krimi

Tvrdé tresty za rozřezání oběti platí. Odvolací soud rozsudky nezmírnil

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO spouští globální plán proti mpox