čtvrtek 19. září 2024

Keňský šachista v nikábu drtil soupeřky na dámském turnaji, prozradily ho kecky

Když se na šachovém turnaji v Keni objevila do té doby neznámá Millicent Awour a drtila jednu soupeřku za druhou, vypadalo to jako světová šachová senzace. Jenže pak se ukázalo, že pod nikábem se skrývá 25letý Stanley Omondi.

Stanley_Omondi-576x1024.png

Stanley Omondi
Zdroj: Kenya Chess

  • Stanley Omondi
  • Zdroj: Kenya Chess

Mladý šachista si oblékl hidžáb, obličej zakryl nikábem a přidal brýle. Podezřelé ale bylo, že nepromluvil ani slovo, a navíc měl na ženu velmi zvláštní boty.

Prezident Chess Kenya Bernard Wanjala uvedl, že první podezření padlo, když turnajový nováček vyhrával i nad těmi nejsilnějšími hráčkami. "Také jsme si všimli, že nemluví. Když hrajete šachy, mluvíte se svým soupeřem, protože hrát šachovou partii není válka, ale přátelství," řekl Wanjala s tím, že po čtvrtém kole turnaje už byla podezření pořadatelů natolik silná, že se rozhodli s tajemnou ženou promluvit. "Uznal, že je skutečně mužem. Lituje toho, co se stalo, omluvil se a řekl, že to udělal jen proto, že měl finanční potíže a myslel si, že zisk titulu mu je pomůže překonat," doplnil Wanjala,

Stanleyho Omondiho, který v Keni patří ke známým šachistům, teď čeká jednání před disciplinární komisí. "Je to extrémní případ. Může dostat několikaletý zákaz hraní šachů," doplnil Wanjala.

Co je burka, nikáb a hidžáb?

Burka je nejkonzervativnější formou zahalování, jediný kus oděvu ukrývá celé tělo a tvář. Nositelka pozoruje okolní svět pouze přes hustou mřížku v okolí očí.

Nikáb se často zaměňuje za za burku, jde ale jen o závoj, který zahaluje celý obličej kromě očí. Mírnější forma nikábu umožňuje odhalení očí, čela a nosu.

Nejrozšířenější formou zahalování je hidžáb, šátek, který zakrývá vlasy, ramena, dekolt a šíji.

Příklady najdete ve fotogalerii.

Související

Zábranský bojuje se Strömwallem o puk
Hokej

Češi se Švédy prohráli a z turnaje si odváží druhé místo

Čeští fanoušci na Švýcarských hrách
Hokej

Češi si zahrají o první místo na turnaji

TEPLICEOPEN2022162
Domácí

Turnaj v Teplicích odmítl ukrajinské velmistry. Prý mají bojovat, ne hrát šachy