středa 15. května 2024

Kdy je bezpečné bruslit na rybníku?

Na zamrzlé vodní plochy by měli lidé vstupovat jen v případě, že je led tlustý minimálně 15 centimetrů. Jak tloušťku poznáte?

bruslení na rybníku

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Bruslení na rybnících a přehradách je zálibou nejedné rodiny s dětmi. Neměli by však riskovat a na led se vydávat jen v případě, že je dostatečně tlustý. Podle hasičů by měl být led tlustý alespoň 15 centimetrů. Tloušťku ledu můžete vyhodnotit na základě počasí v předcházejících dnech. Pokud bylo alespoň pět dní za sebou -5 stupňů, nejen v noci, ale i přes den, tak led nabyde síly 10 centimetrů. Za 7 dní při alespoň -5 stupňových mrazech bude mít led již 14 centimetrů.

I přes pomůcku s počasím musíte mít na paměti faktory, které tloušťku ledu ovlivňují. Často jsou na rybnících vykutány provzdušňovací otvory pro okysličení vody kvůli rybám, těmto plochám se samozřejmě vyhýbejte. Stejně tak místům, kde pod ledem proudí voda. Dávejte pozor i u břehu, kde je vrstva ledu nejtenčí.

Proboření ledem je pro člověka smrtelně nebezpečné. Při proboření dojde k tepelnému šoku a velmi rychle také ke ztrátě citlivosti a pohyblivosti rukou. Následují paže a chlad postupně ochromuje celé tělo.

Autor: Šimon Mitro

Související

zima
Domácí

Zima se nevzdává. Hory znovu zasype sníh

438174159_1014103623560447_215063755888317609_n
Domácí

Sníh vrátil Šumavu do zimy v plné parádě. To nejhorší se teprve očekává

GLTUxPBXIAA4ksU
Zahraniční

Sníh neřádí jen v Česku, ale zasypává velkou část Evropy. Přijdou ranní mrazíky

Přírodní rezervace Kotvice
Domácí Příroda

Mokřady a rybníky v přírodní rezervaci Kotvice projdou obnovou