sobota 28. září 2024

Kdy budou elektromobily stát stejně jako klasická auta?

Pořizovací cena elektromobilů je stále o poznání vyšší než u klasických aut se spalovacími motory. Kdy se to změní?

Elektromobil Peugeot e-208

Elektromobil Peugeot e-208
Zdroj: Peugeot

  • Elektromobil Peugeot e-208
  • Zdroj: Peugeot

Navzdory zvyšování cen energií jsou stále elektromobily na provoz levnější než auta na fosilní paliva. Mnoho lidí však vyjma tristní sítě dobíjecích stanic, dlouhé době nabíjení a pro dlouhé trasy nedostatečného dojezdu na jedno nabití odrazuje pořizovací cena. Ta je stále mnohem vyšší než varianta se spalovacím motorem. Například elektrická verze Peugeotu 208 stojí kolem 870 tisíc korun, zatímco základní verze se spalovacím motorem takřka o polovinu méně (450 tisíc).

Elektromobily jsou dražší než klasická auta především kvůli nákladům spojených s výrobou baterií a samotných elektromobilů. Pokles cen baterií by musel být značný, aby se vyrovnal současným cenám aut se spalovacími motory. Ovšem ceny benzínových a naftových automobilů rostou a budou růst v důsledku přísnějších emisních předpisů Evropské unie. Díky tomu se brzy může stát, že menší elektromobily budou stát stejně jako jejich stejně velké spalovací protějšky.

Ruská invaze na Ukrajinu a s ní spojené sankce způsobily dočasný nárůst cen baterií do elektromobilů. Rusko je totiž významným výrobcem niklu (přibližně 15 procent celosvětové produkce), který je klíčovou součástí elektrických baterií. Zatímco ceny niklu a kobaltu se od té doby stabilizovaly, společnost Bloomberg v prosinci přišla s daty, že průměrná cena baterií do elektromobilů meziročně vzrostla o sedm procent. Loňský rok jasně ukazuje, že jakékoli zvýšení cen surovin nevyhnutelně způsobí zvýšení nákladů na baterie, což zvrátí trend klesajících cen baterií.

Analytici předpovídají, že vyšší ceny elektromobilů budou pokračovat následující jeden až dva roky, což značně zpomalí přechod z fosilních paliv na elektromobilitu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

GYT4TmkWkAARiWM
Ekonomika

Napětí ve Volkswagenu se stupňuje. Zaměstnanci i odbory hrozí stávkami

Ilustrační foto
Zahraniční

Spojené státy chtějí zakázat použití čínských a ruských technologií v autech

Elektomobil
Ekonomika

Zájem podnikatelů o elektromobily roste. Mohou získat dotaci až 300 tisíc korun

20190617.VW-Manufaktur.-067
Zahraniční

Vláda bude Volskwagenu dotovat elektromobily. Kvůli nim firma jde ke dnu