neděle 29. září 2024

Kdo přijede na summit do Švýcarska? Omlouví se řada zemí, nedorazí ani Biden

Po Číně se z mírového summitu ve Švýcarsku omluvila i Saúdská Arábie. Akce se pravděpodobně bude muset obejít i bez amerického prezidenta Joea Bidena.

GPCPohra0AArv8h

Volodymyr Zelenskyj hledal pomoc asijských států při návštěvě Singapuru.
Zdroj: X

  • Volodymyr Zelenskyj hledal pomoc asijských států při návštěvě Singapuru.
  • Zdroj: X

Pečlivě připravený koncept mírového summitu, který se bude konat příští víkend ve Švýcarsku se začíná hroutit. Poté co Čína vzkázala ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, který země na konferenci zve, že bez účasti Ruska nemá summit smysl a Peking na něj svého vyslance nepošle, začínají chodit další omluvenky. Z podobného důvodu se akce nezúčastní ani Saúdská Arábie, jako jeden ze dvou nejdůležitějších hráčů na blízkovýchodní šachovnici.

Největší ránu však Zelenskému zasadí americký prezident Joe Biden. Podle amerických zdrojů ani on do Švýcarska nemířeno nemá, protože v době konání summitu se má účastnit vlastního předvolebního mítinku v Kalifornii. Na summitu by jej měla zastoupit viceprezidenta Kamala Harris, což Zelenskyj označil za vodu na mlýn ruského prezidenta Vladimira Putina. Zástupci Moskvy se konference rovněž nezúčastní, ale jejich nepřítomnost si vymínil právě Zelenskyj.

Právě v souvislosti s Bidenovým krokem se začíná spekulovat v jakých složení delegace přijedou. Zelenskému jde zejména o podporu asijských zemí, o kterou žádal při své víkendové návštěvě v Singapuru. Účast mu přislíbily Filipíny, Indonesie své slovo zatím nedala. Dorazit k Lucernskému jezeru by mohli zástupci Indie, ovšem pravděpodobně také bez svého lídra, premiéra Narendriho Módího.

Autor: Jan Skala

Související

Donald Trump
Zahraniční

Válku vyřešíme dohodou, věří Trump. Mám velmi dobré vztahy s Putinem, řekl

GYd1i-tb0AAIJYL
Zahraniční

Důsledek silných dešťů. Sesuv půdy ve zlatém dole zabil 15 pracovníků

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti