pondělí 8. července 2024

Kdo podporuje Pavla, Nerudovou nebo Babiše?

Nabízíme přehled českých osobností, které vyjádřili podporu jednotlivým kandidátům na prezidenta.

Josef Středula podpořil Danuši Nerudovou.

Josef Středula podpořil Danuši Nerudovou.
Zdroj: Facebook Josef Středula

  • Josef Středula podpořil Danuši Nerudovou.
  • Zdroj: Facebook Josef Středula

Zatímco se české celebrity rozdělily do táborů Nerudová a Pavel, tak bývalý premiér a předseda hnutí ANO se opírá především o podporu současného prezidenta. Za Andrejem Babišem stojí jak Miloš Zeman tak samozřejmě Babišovi kolegové z hnutí ANO, nejvýrazněji mu projevují podporu bývalí ministři Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Nejvíce podporovatelů z řad známých osobností má generál ve výslužbě Petr Pavel. Z řad herců ho podporují Zdeněk Svěrák, Jiří Mádl, Jitka Čvančarová, Petr Čtvrtníček, Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Eva Holubová, Ondřej Pavelka, Daniela Kolářová, Kristýna Frejová, Bára Grafnetrová, Milan Šteindler, Jan Komínek, Vladimír Polívka, Jitka Sedláčková, Jiří Šesták, Martin Dejdar, Eva Podzimková, Iva Hüttnerová, Tereza Brodská a Bára Kodetová.

Dále pak osobnosti z kultury jako režisér Václav Marhoul, dokumentaristka Olga Sommerová, písničkář Jaroslav Hutka, zpěvák Jan Ledecký, operní pěvkyně Dagmar Pecková, zpěvák Radek Banga, režisér Jan Hřebejk, zpěvačka Dáša Zázvůrková, zpěvačka Anna Julie Slováčková, zpěvák Xindl X, dirigent Tomáš Netopil, zpěvák Ondřej Ruml, malíř a sochař Jiří Sozanský, umělec Krištof Kintera a textař a bývalý kandidát na prezidenta z roku 2018 Michal Horáček.

Z řad lékařů za Pavlem stojí chirurg Tomáš Šebek, kardiochirurg a senátor Jan Pirk, lékař Martin Stránský a infektolog Petr Smejkal. Ze sportovních osobností podpořili generála ve výslužbě hokejista Tomáš Plekanec, tenistka Lucie Šafářová, kajakář Vavřinec Hradilek a skateboardista Max Habanec.

Pavla také podpořili bývalý kandidát na prezidenta z roku 2018 a senátor Jiří Drahoš, europoslanec Tomáš Zdechovský, teolog Tomáš Halík, vojenský historik Eduard Stehlík, modelka Taťána Kuchařová, aktivista za práva Romů Petr Torák, kuchař Roman Vaněk, signatář Charty 77 John Bok, spisovatel Jaroslav Rudiš, ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer, bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, dirigent Tomáš Netopil, psycholožka Olga Sozanská, moderátorka a fotografka Karolína Holubová, bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, novinář Tomáš Etzler a studentský aktivista během sametové revoluce Šimon Pánek.

Danuši Nerudovou podporuje o něco menší zástup osobností. Naposledy se dočkala významné podpory od šéfa odborářů Josefa Středuly, který z kandidatury o post hlavy státu odstoupil a podpořil bývalou rektorku Mendelovy univerzity. Z řad politiků za Nerudovou stojí bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, expremiér a bývalý senátor Petr Pithart, někdejší europoslanec Pavel Svoboda a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Z řad herců Nerudovou podporují influencerka a herečka Nikol Leitgeb (rodným jménem Štíbrová), herečka Veronika Žilková, herec a jazzový trumpetista Ladislav Gerendáš, herec Tadeáš Říha, herec a food blogger Lukáš Hejlík, herečka Linda Rybová, herec David Prachař, herečka Jana Bernášková a scenárista a herec Rudolf Merkner.

Dále za Nerudovou stojí rapper Sergei Barracuda, cukrářka Mirka van Gils Slavíková, bloggerka a spisovatelka Petra Jirglová, moderátor Honza Musil, expertka na sexuální násilí Johanna Nejedlová, neurovědkyně Marie Salomonová, zakladatelka organizace Czechitas a specialistka na digitální vzdělávání Dita Formánková, slamer Anatol Svahilec, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek, investor do obnovitelných zdrojů energie a filantrop Jan Řežáb, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka, advokátka a viktimoložka Lucie Hrdá, šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, spisovatelka Martina Bechyňová a další.

Autor: Šimon Mitro

Související

Petr Pavel
Domácí

Pavel s ministry míří na slavnost NATO. Bude hostem i večeře u Bidena

June_summit-_member_states_need_to_show_more_ambition_to_strengthen_the_EU_-_52196908747
Zahraniční

K Babišovým Patriotům přichází těžká váha. Přidává se Národní shromáždění

243437235_2359893500813947_1343057921379954197_n
Zahraniční

Patrioti pro Evropu mají splněno. Mohou se stát plnohodnotnou frakcí

52180959400_067ec9598f_c
Zahraniční

Babiš s Orbánem mají nového spojence. Přidá se k nim nizozemská krajní pravice