čtvrtek 19. září 2024

Kdo ovládne Prahu? Je tu největší tuzemské derby

V neděli od 18:00 přinese Fortuna liga jedno z tradičně nejatraktivnějších utkání. Pražská Slavia vyzve městského rivala Spartu.

Poslední derby skončilo remízou 3:3

Poslední derby skončilo remízou 3:3
Zdroj: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

  • Poslední derby skončilo remízou 3:3
  • Zdroj: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

Kdo se stane vládcem Prahy a zároveň se osamostatní na čele ligové tabulky? To je otázka, na kterou budeme znát odpověď už tuto neděli, kdy v rámci 9. kola Fortuna ligy vyzve Slavia své městské rivaly ze Sparty.

Oba týmy mají za sebou vítězné vystoupení v úvodních zápasech skupinové fáze Evropské ligy a v dosavadních utkáních Fortuna ligy posbíraly shodně 22 bodů.

Slavia bude mít výhodu domácího prostředí a favorizují ji také bookmakeři. Nicméně v posledním ligovém kole se sešívaní trápili s efektivitou, když v Pardubicích neproměnili žádnou ze šestadvaceti střel ze hry a výhru 0:1 jim zajistil až Jurečka z penalty.

Sparta naproti tomu rozstřílela doma Slovácko 5:0 a dopředu je rozhodně nebezpečnější. Svědčí o tom i celkové skóre 24:5, díky kterému Sparta drží první příčku tabulky. Slavia obdržela v dosavadních utkáních o jeden gól méně, ale o osm méně jich vstřelila.

Derby vyhlíží nejen fanoušci, ale samozřejmě také trenéři obou týmů. Jindřich Trpišovský po čtvrtečním utkání Evropské ligy přiznal, že sestavu na neděli má už rozmyšlenou: „V hlavě to mám, máme jeden otevřený post, na kterém jsem i čekal, jak na něm určití adepti budou vypadat. V neděli nás čeká jiný styl zápasu, kde nebude tolik čistého času a více budou rozhodovat souboje a standardní situace.“

Vrchní stratég Sparťanů Brian Priske se naopak ještě rozhoduje: „Mám nějakou představu, ale rozhodnutí teprve padne,“ řekl po zápase s Limassolem a dodal, že v neděli očekává kvalitní utkání. „Oba týmy mají formu a myslím, že se český fanoušek bude bavit."

308. derby pražských „S“ vypukne v Edenu v neděli 24. září od 18:00. Přímý přenos zajistí O2 TV Sport.

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0909543692.jpg
Fotbal Liga mistrů

Senzace. Sparta ukazuje sílu i v Lize mistrů, Salzburk porazila 3:0

profimedia-0909046659.jpg
Fotbal Liga mistrů

Po 19 letech. Sparta rozjede Ligu mistrů na Letné se Salcburkem

profimedia-0909115739.jpg
Fotbal Chance liga

Viktorii vystřelil výhru Šulc, Slavia v klidu vyhrála v Mladé Boleslavi

profimedia-0905606833.jpg
Hokej Tipsport Extraliga

Extraliga mistrů světa začíná. Preview odstartuje Sparta se šampionem z Třince