pondělí 20. května 2024

Kdo lže, Ukrajinci nebo Musk? Žádné Starlinky do Ruska údajně nedodal

Slovo proti slovu. Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že Elon Musk dodal své systémy Starlink Rusku. Ten to kategoricky odmítá.

33944890310_c8b029b6cd_b

Nejbohatší muž planety čelí nařčení, že dodává své satelitní systémy ruské armádě.
Zdroj: Flickr

  • Nejbohatší muž planety čelí nařčení, že dodává své satelitní systémy ruské armádě.
  • Zdroj: Flickr

Satelitní terminály společnosti Starlink amerického multimiliardáře Elona Muska už sehrály v rusko-ukrajinském konfliktu velkou roli, kdy je nejprve Musk Ukrajině poskytl, aby následně čelil podezření, že systém před útokem ukrajinské armády na ruskou námořní flotilu na Krymu vypnul. Musk se hájil tím, že Starlink, který měl usnadňovat komunikaci armády, nikdy nad Krymem ani zapnutý nebyl. Na žádosti Kyjeva o jeho zprovoznění reagoval negativně.

Nyní se Starlink objevuje v tom samém konfliktu znovu. Ukrajinská vojenská rozvědka totiž Muska osočila z toho, že své satelitní terminály poskytl Rusku. Jako důkaz na sociálních sítích předložila komunikaci dvou ruských vojáků prostřednictvím Muskova zařízení. Multimiliardář se však vůči tomuto tvrzení prudce ohradil. „Řada falešných zpráv tvrdí, že SpaceX prodává terminály Starlink Rusku. To je kategoricky nepravdivé. Podle našich nejlepších znalostí nebyly žádné Starlinky prodány přímo ani nepřímo do Ruska,“ napsal Musk na svou sociální síť X.

Cílem Starlinku je vytvořit síť, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Nyní je v tomto systému asi pět tisíc satelitů.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

GN9jKjCW8AAdfpy
Zahraniční

Raketa Jeffa Bezose úspěšně vzlétla. Do vesmíru veze i nejstaršího astronauta

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl