Kdo jsou Putinovi protivníci? Komunista, liberál a nacionalistický rozvědčík

Ačkoliv to tak vypadá, Vladimir Putin v prezidentských volbách nekandiduje sám a proti němu stojí tři jiní politici. Jejich šance na úspěch jsou však mizivé.

1919033d-44af-429f-a160-6b8a8f0edb56

Tři muži proti Putinovi. Zleva: Nikolaj Charitonov, Vladislav Davankov a Leonid Sluckij
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Tři muži proti Putinovi. Zleva: Nikolaj Charitonov, Vladislav Davankov a Leonid Sluckij
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože se nepochybuje o tom, že Vladimir Putin obhájí svůj prezidentský mandát, stojí proti němu tři kandidáti, kteří prošli sítem volebních komisí a mohli kandidovat. Jak se shodují předvolební průzkumy i političtí experti, všichni jsou takřka bez šance. Nejméně preferencí, kolem pouhých tří procent, vykazoval Leonid Sluckij, který kandiduje za Liberálně-demokratickou stranu Ruska, která má silně nacionalistické tendence a v minulosti v jejím čele stál dnes už zesnulý kontroverzní politik Vladimir Žirinovskij. Sluckij byl také členem vyjednávacího týmu, která krátce po zahájení války jednal s ukrajinskou stranou. Sám je podporovatelem agrese ruské armády na Ukrajině.

Druhým protikandidátem, který se těší zhruba pětiprocentní popularitě, je místopředseda strany Nový lid Vladislav Davankov, který už neúspěšně kandidoval na post moskevského starosty. I na něho, ačkoliv nemá zatím příliš dlouhou politickou minulost, se vztahují západní sankce, protože jako člen Státní dumy zvedl ruku pro zahájení okupace Ukrajiny. V kampani se naopak prezentoval jako odpůrce cenzury a omezování svobody slova.

Posledním protikandidátem, který se ze všech tří těší největší oblibě a průzkumy mu přisuzovaly kolem deseti procent, je Nikolaj Charitonov. Ten do politiky vstoupil už za Sovětského svazu, kdy obhajoval zemědělskou kolektivizaci za Stalinovy éry. Dnes se zdržuje kritiky současného Putinova režimu a naopak požaduje ukončení ruského členství ve Světové obchodní organizaci, Mezinárodním měnovém fondu a jiných mezinárodních organizacích, které podkopávají ekonomickou suverenitu Ruska.

Autor: Jan Skala

Související

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

GY4QliwW4AAQCLy
Zahraniční

Ukrajinci se stáhli z Vuhledaru. Už začínají počítat s územními ztrátami

Yelena_Välbe_in_2021_-_01
Zahraniční

Jak vrátit ruský sport na scénu? Hoďte bombu na Londýn, radí šéfka lyžařů