Kde vzít peníze na obnovu Ukrajiny? G7 tvrdí, že ze zmrazených ruských peněz

Státy nejvyspělejších ekonomik světa vypracovaly plán, jak donutit Rusko k zaplacení škod na Ukrajině. Kreml se chce ale bránit soudní cestou.

pexels-photo-11518762

Za zničenou Ukrajinu chtějí země G7 Rusko přinutit zaplatit.
Zdroj: Pexels

  • Za zničenou Ukrajinu chtějí země G7 Rusko přinutit zaplatit.
  • Zdroj: Pexels

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se válka na Ukrajině chýlila ke svému konci, ale státy nejvyspělejších světových ekonomik už přemýšlejí nad její poválečnou obnovou. Západní spojenci Ukrajiny mají v plánu vydat dluhopisy, které by rekonstrukci na Ruskem zničeném území podpořily. Jako zástavu chtějí použít zmrazená aktiva ruské centrální banky. Jejich hodnota totiž dosahuje 250 miliard dolarů, což je v přepočtu necelých šest bilionů korun.

Skupina států G7 dokonce vypracovala plán, kterým chce Rusko přinutit, aby za obnovu Ukrajiny zaplatilo, a v tom mají pomoci právě zmrazená aktiva. Ta by měla zůstat u ledu, dokud Moskva nezaplatí všechny válečné reparace. Některé státy jako Francie či Německo však navrhují, aby ruský majetek podlehl konfiskaci rovnou celý.

Samotné Rusko má na věc zcela odlišný názor. Kreml totiž uvedl, že proti jakémukoliv pokusu o konfiskát se bude bránit právní cestou. Evropská unie, kam patří většina států G7, minulý týden schválila, i přes počáteční maďarský odpor, finanční pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie