čtvrtek 19. září 2024

Kde najdete ty nejkrásnější betlémy v Česku?

Výstavy betlémů k adventnímu času i Vánocům neodmyslitelně patří. Po celé České republice tak najdete místa, kde se betlémy vystavují. Naplánujte si rodinný výlet a poznejte historické i novodobé betlémy, které se vyrábějí z nejrůznějších materiálů.

Kostel Panny Marie Sněžné

Výstava betlémů v kostele Panny Marie Sněžné
Zdroj: Michaela Dočkalová

  • Výstava betlémů v kostele Panny Marie Sněžné
  • Zdroj: Michaela Dočkalová

V Praze je vyhlášený betlém, který se nachází v Loretě, jen kousek od Pražského hradu. Údajně vznikl během 18. století a práce na něm trvala dlouhých deset let. Čítá celkem čtyřicet osm postav, některé jsou v životní velikosti. Ačkoliv není známo, kdo betlém vytvořil, dotyčný se inspiroval tradicí neapolských kašírovaných betlémů.

12052635_670460233057017_1785280501743469631_o

Dlouhou tradici má i výstava betlémů v kostele Panny Marie Sněžné na pražském Jungmannově náměstí. Čeká tu na vás dvě stě betlémů z nejrůznějších materiálů i různých velikostí. Výstavě však dominuje mechanický betlém Jiřího Votruby, který měří úctyhodných čtyři a půl metru.

Betlém v kostele Panny Marie Sněžné

Opomenout nesmíme ani betlémy vystavené v Betlémské kapli zhotovené z papíru, těsta, textilu, kůže nebo například ovčího rouna. Kromě toho se na výstavě dozvíte mnoho o tradičních řemeslech, zejména o práci se sklem.

Betlémská kaple

Tím nejznámějším betlémem u nás je Proboštův betlém v Třebechovicích. Podíleli se na něm řezbáři Josef Probošt, Josef Kapucián a Josef Friml, který vymyslel mechanický systém betlému. Dřevěný betlém je téměř sedm metrů dlouhý a čítá více než dva tisíce vyřezávaných dílů.

Nejznámější český betlém

V kapli sv. Ignáce v Příbrami se nachází Svatohorský betlém s ručně vyřezávanými figurkami. Betlém je sice novodobý, ale každým rokem se rozrůstá. Některé figurky jsou až čtyřicet centimetrů vysoké. Tento betlém bude přístupný až od Štědrého dne.

Svatohorský betlém v Příbrami

Autor: Michaela Dočkalová

Související

největší živý betlém
Ostatní Vánoce

Stovky lidí vytvořily živý betlém

betlém
Ostatní Vánoce

Za betlémy do Třebíče